Koruna sílí, euro je nejlevnější za víc než dva roky

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
13. 1. 2011 18:25
Česká měna si dál polepšila vůči dolaru, od pondělí už o 70 haléřů

Praha - Česká měna je v tomto týdnu vůči euru nejsilnější od listopadu 2008. Ze středečních 24,34 koruny za euro nicméně ve čtvrtek mírně oslabila, kolem 17. hodiny se podle webu Patria Online obchodovala kolem 24,39 koruny za euro.

Naopak posilování vůči americkému dolaru nekončí. Česká měna si ve čtvrtek polepšila o 35 haléřů na 18,29 koruny za dolar. Ještě v pondělí se kurz pohyboval na úrovni kolem 19 korun.

Dobrá nálada

"Koruna posílila vůči euru v souladu s regionem, který roste na dobré náladě ve světě a očekáváních vyšších sazeb, především v Polsku," říká ke středečnímu vývoji analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zprávy z České republiky v posledních dnech do obchodování nezasahují.

Také podle analytičky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance prospěly koruně jak nižší strach z předlužení Evropy, tak i spekulace o brzkém zvýšení úrokových sazeb v Polsku. "Svou roli sehrál i komentář člena bankovní rady ČNB, který signalizuje, že se blíží růst sazeb i v ČR," dodává.

"Posílení kurzu koruny by mělo zmírnit úvahy o brzkém zvyšování úrokových sazeb České národní banky," domnívá se analytik Patria Finance David Marek. "Na současné úrovni by měly sazby vydržet minimálně v první polovině roku," dodává.

Šichtařová očekává, že v nejbližších dnech bude koruna dál posilovat. "Nicméně hladina 24 koruny za euro nebude v průběhu jednoho měsíce ještě překročena," upřesňuje. Za rok pak analytici Next Finance očekávají kurz kolem 23,70 koruny za euro.

"Pokud zůstane nálada na trhu nadále pozitivní, koruna se může přiblížit velmi brzy k hladině 24,20 Kč za euro," míní analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Naopak podle Jana Floriana ze společnosti Ciftin jsou současné úrovně neopodstatněné. "Proto předpokládáme, že by koruna měla v dalších dnech korigovat zisky a začít se vracet zpět k hranici 25 korun za euro," říká. .

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pětihaléř z roku 1924 našel kupce za půl milionu korun
Silná koruna: Kdo vydělal na 10 letech odmítání eura
Němci litují, že přijali euro a nemají marku
 

Právě se děje

Další zprávy