Portugalsko utíká hrobníkovi, prodalo dobře dluhopisy

Tomáš Fránek
12. 1. 2011 13:08
Portugalci jsou přesvědčeni, že nepotřebují žádat o pomoc
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Lisabon - Portugalsko uniká tlaku na to, aby jako další země eurozóny požádalo o finanční pomoc.

Země tak dnes prodala dluhopisy s různou dobou splatnosti za 1,249 miliardy eur (asi 30 miliard korun). Úrok se u desetileté splatnosti snížil proti předchozí listopadové aukci, kdy se vyšplhal na rekordní maximum.

Podle agentury Reuters se tak zmírňuje tlak na to, aby zadlužená země požádala o finanční pomoc.

"Na první pohled vypadají tyto údaje opravdu povzbudivě," uvedl analytik Michael Leister ze společnosti WestLB. "Evropská centrální banka byla v posledních dnech velmi aktivní a stabilizovala trh i náladu," dodal.

Premiér José Sócrates sdělil, že Portugalsko v loňském roce snížilo rozpočtový deficit pod plánovanou úroveň 7,3 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 9,3 procenta. Označil to za "vynikající výsledek" a jedno z nejvýraznějších snížení schodku v celé Evropě.

Sócrates prohlásil, že Portugalsko nemusí žádat o zahraniční pomoc, jako to loni učinilo Řecko a Irsko. Dodal, že dohady o finanční sanaci Portugalsku škodí a prospěch z nich mají pouze spekulanti. Také ministr financí Fernando Teixeira dos Santos uvedl, že vláda žádnou žádost o pomoc neplánuje.

"Rád bych sdělil, že portugalská vláda a Portugalsko nebude žádat o žádnou pomoc nebo finanční podporu, a to z jednoho důvodu, není to nutné," řekl Sócrates novinářům.

 

 

Právě se děje

Další zprávy