Každý Čech dluží o 16 600 korun víc, celkem 128 tisíc

Ekonomika Ekonomika
10. 1. 2011 15:18
Státní dluh dosáhl v loňském roce 1,344 bilionu korun.
Dalších téměř sedmnáct tisíc dluhu přibylo na osobní účet každého Čecha v loňském roce. Půjčoval si stát.
Dalších téměř sedmnáct tisíc dluhu přibylo na osobní účet každého Čecha v loňském roce. Půjčoval si stát. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Téměř o sedmnáct tisíc korun na obyvatele se za loňský rok zvýšil státní dluh České republiky. Každý z deseti milionů obyvatel republiky na konci roku díky státu tedy dlužil už 128 tisíc korun.

Podle informací ministerstva financí se totiž státní dluh v loňském roce zvýšil o 166 miliard korun na celkových 1,344 bilionu korun.

Přesto je to mírně optimistická zpráva. Dluh se totiž zvýšil méně než v roce 2009, kdy narostl o 179 miliard korun.

Většina půjček prostřednictvím dluhopisů se uskutečnila na domácím trhu, ministerstvo financí  na něm vydalo dluhopisy v hodnotě 167, 4 miliardy korun, do zahraničí putovaly dluhopisy za 49,7 miliard korun.

Letos si poprvé stát půjči od lidí

Zároveň Česká republika čerpala půjčky od Evropské investiční banky ve výši 10,4 miliardy korun.

V posledním čtvrtletí roku státní dluh poklesl, přibližně o 40 miliard korun. Vydávání dluhopisů se totiž soustředilo zejména do předcházejícího čtvrtletí, kdy byly podle ministerstva výhodné podmínky na trhu. Čisté úrokové náklady dosáhly v loňském roce 35,6 miliard korun, tedy asi o 20 miliard méně, než počítal rozpočet.

Průměrná splatnost státního dluhu klesla na 6,3 roku.

Pro letošní rok počítá ministerstvo s půjčkami ve výši 220 miliard korun, suma se má v dalších letech snižovat. Pouze 40 procent z hrubé výpůjční spotřeby vlády ale bude pocházet ze zahraničních trhů. Ministerstvo chce také letos vydat pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu maximálně deset miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy