Inflace rostla rychleji. Kvůli dražšímu benzinu a naftě

Radek Pecák Radek Pecák
10. 1. 2011 9:25
Zdražovaly také potraviny a nápoje
Foto: CCS

Praha - Nejrychleji za celý loňský rok rostly v meziměsíčním srovnání tuzemské spotřebitelské ceny. Český statistický úřad informoval, že oproti listopadu se ceny v prosinci zvýšily o půl procenta.

Meziroční míra inflace v Česku v prosinci zrychlila růst na 2,3 procenta po listopadových dvou procentech. Ve srovnání s listopadem spotřebitelské ceny stouply o 0,5 procenta, což byl s výjimkou ledna nejvyšší meziměsíční růst cen v roce 2010. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2010 byla 1,5 procenta.

Důvodem růstu bylo poměrně citelné zdražování potravin a nealko nápojů. Jejich ceny rostly dokonce nejrychleji od ledna 2008. 

Zdražovaly potraviny

"Podobně jako v listopadu se zvýšily především ceny sezónních druhů ovoce a zeleniny (broskví, hroznového vína, jahod, melounů, paprik) a dále ceny brambor o 12,4 %. Pokračoval růst cen pekárenských výrobků a obilovin o 4,1 %, z toho cen chleba o 4,8 %, běžného pečiva o 9,0 %, mouky o 2,5 %. Ceny čokolády a čokoládových výrobků byly vyšší o 1,4 % a kakaa o 3,5 %. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 4,6 %," píše ve své zprávě Český statistický úřad.

Některé ceny sice klesaly (například vepřového masa o 1,6 %, drůbeže o 1,8 %, vajec o 3,6 %, motocyklů o 0,5 %, jízdních kol o 0,7 %, letecké dopravy o 0,7 %), ale v celkové bilanci to bylo málo významné.

Inflace letos zůstane na prosincové úrovni

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,8 %, zatímco ceny služeb se nezměnily.

Analytici očekávali vesměs o něco nižší inflaci, přesto nejsou nijak znepokojeni. "Inflace v prosinci sice byla o desetinku vyšší, než jsme čekali my i než kolik činil průměrný odhad trhu. Z hlediska struktury ovšem inflace nepřekvapuje. Reakce trhu by tedy měla být omezená," komentoval napřílad Michal Broška z Raiffeisenbank.

Podle něho se letos očekávám průměrná míru inlface 2,3 % a zvýšení sazeb ČNB až ve čtvrtém čtvtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy