Interní zpráva Sazky: Hledáme kupce arény ve Vysočanech

Radek Pecák Radek Pecák
7. 1. 2011 12:04
Aktuálně.cz přináší informace z materiálu, který ve čtvrtek dostali majitelé Sazky
Na prodej. Ale kdo ji koupí a za jakou cenu?
Na prodej. Ale kdo ji koupí a za jakou cenu? | Foto: Bestsport

Praha - Vedení Sazky už je srozuměno s tím, že pokud chce zdárně vyřešit finanční problémy této loterijní společnosti, nezbude nic jiného než prodat vysočanskou arénu. Tedy právě ten majetek, který Sazku do současných těžkostí dostal.

V souhrnné informaci k aktuálnímu vývoji, kterou dostali ve čtvrtek akcionáři Sazky a kterou má redakce deníku Aktuálně.cz k dispozici, se totiž v pasáži nazvané Restrukturalizační plán Sazka a.s. praví, že je třeba vyřešit budoucnost obří haly  - včetně případného prodeje malé nebo velké arény.

O několik odstavců dále již je napsáno, že začala (i když neoficiálně) jednání se zájemcem o získání polovičního podílu.

Tento záměr je v souladu s názory nejen těch osob a uskupení, které Sazku chtějí získat, ale i dalších odborníků. Ti jsou totiž přesvědčeni, že provozování arény v Praze je pro loterijní společnost nesmysl. Provozovatel haly, firma Bestsport, dosáhla v loňském roce zisk 55 milionů (nejvíc v historii), ale splátky za halu do roku 2021 jsou v řádu miliard korun.

Nejvíce nabízí Synot

Zpráva shrnuje i všechny dosavadní nabídky, které Sazka nebo její akcionáři dostali.

Nejkonkrétnější je Synot Holding. Podle zprávy tento konkurent v loterijním byznysu nabízí 5 miliard korun za získání podílu 66 procent. Zbylých 34 procent by měli v držení stávající akcionáři a navíc by ročně po dobu pěti let dostávali částku 250 milionů korun. Ve zprávě ji Sazka nijak nekomentuje.

Nabídka Ulčákovy společnosti E invest má podle zprávy spočívat v naplnění jednoduchého scénáře. Ulčák údajně půjčí tolik, kolik Sazka bude potřebovat. Nepožaduje za to žádný podíl v Sazce. Na oplátku pouze dostane domluvený podíl ze zisku rozdělovaného na valných hromadách v následujících deseti až patnácti letech.  Akcionářům nabídne ročně vyplácet minimálně dvě stě milionů korun.

To je o sedmdesát milionů více než nabízí Penta. Právě částka 130 milionů korun pro akcionáře po dobu třicet let je jediný konkrétní údaj, kterým se zpráva zmiňuje o nabídce Penty.

Ve hře je i záchrana vlastními silami

Šéf Sazky Hušák ovšem stále ještě doufá, že se podaří uskutečnit vlastní restrukturalizační plán. Ten spočívá ve změně dluhopisové dokumentace, zejména splátkového kalendáře, v nové dohodě se spolupracujícími bankami, v úpravě rozpočtu na rok 2011 a 2012 a prodeji zbytného majetku.

Nově se v plánu objevuje, kromě výše citované možnosti prodeje malé nebo velké arény, také přijetí nabídky přátelského investora.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

 

Právě se děje

Další zprávy