Mapu českých firem změní rok 2011 výrazněji než dřív

Karel Toman
7. 1. 2011 20:35
Důvodem je přeskupování sil a volných peněz po odeznění krize a solárního boomu
Foto: Jan Langer

Praha - Za první tři pracovní dny v novém roce přistály ekonomickým redakcím v mailech zprávy o čtyřech uzavřených fúzích a akvizicích (viz box)

Podle expertů jde o obvyklý výkyv, který se v počtu fúzí a akvizic koncem roku objevuje celkem pravidelně. Letos ale bude podobných přesunů majitele přece jen víc než obvykle.

Důvodem je přeskupování sil a volných peněz po odeznění krize a fotovoltaického boomu.

Infobox

  • Granette a Starorežná

Od 1. ledna letošního roku vznikla fúzí společností GRANETTE a Starorežná Prostějov nápojářská firma GRANETTE&STAROREŽNÁ Distilleries. Spojením vzniká na českém trhu nový druhý největší hráč za prvním Stockem Plzeň - Božkov a před Becherovkou.

  • Komerční banka ČR a KB Bratislava

Dne 31. 12. 2010 nabyla účinnosti přeshraniční fúze sloučením mezi Komerční bankou a Komerční bankou Bratislava s tím, že nástupnickou společností se stala Komerční banka. Vznikla tím zároveň pobočka KB na Slovensku. Podle Pavola Čakana z Trhu firem tak jde spíš o restrukturalizaci, než skutečnou fúzi.

  • Synot

Po celý rok 2011 budou probíhat fúze menších provozovatelských společností holdingu SYNOT, i zde proto platí, že jde spíše o restrukturalizaci. Z obchodního rejstříku tak letos zmizí celý houf společností nesoucí v názvu Synot a přídomky jako Praha, Ostrava, Finance, Game, Leader, Plus a podobně.

  • AXA a B&B Insurance

Finanční skupina AXA počátkem roku oznámila akvizici 80 % společnosti B&B Insurance, která je v Bělorusku druhou největší pojišťovnou. Tato operace je součástí expanze skupiny AXA ve střední a východní Evropě, která je pro skupinu jednou z hlavních růstových oblastí.

Mapa českých firem, jak je známe, se tak letos promění o něco výrazněji, než jindy. A často možná i u zavedených značek, jak napovídá čerstvá fúze Likérky Granette s Prostějovskou Starorežnou, jejíž historie sahá až do 16. století a která nový subjekt posunula na druhou příčku mezi producenty lihovin.

Krize odeznívá, síly se přeskupují

"Z minulých let máme vysledované, že období kolem konce roku bývá v oblasti M&A trochu aktivnější, (M&A je zkratka pro merger and acquisition, anglicky fúze a akvizice, pozn.red.)" vysvětluje Pavol Čakan ze společnosti Trh Firem.

Důvod je podle něj v psychologickém tlaku dokončit transakci do konce roku a začít nový rok v nové struktuře. Rok 2011 by přesto podle něj mohl být v oboru o něco pestřejší, než ten loňský.

"Důvodem tohoto předpokladu je odeznívající krize v mnoha oborech, i když rozhodně ne ve všech," míní Čakan. To podle něj fúzím a akvizicím firem prospěje hned na několika "frontách."

Jednak se u prodávajícího a kupujícího postupně sníží rozdíl v představách o ceně, čímž se bude zvyšovat pravděpodobnost dosažení dohody.

Konec fotovoltaiky uvolní peníze bank

"Investoři, kteří přečkali krizi bez vážnější ujmy, budou znovu vyhledávat akviziční příležitosti," jmenuje Čakan další letošní katalyzátor fúzí a akvizic.

Banky budu podle něj také ochotněji půjčovat na financování akvizic společností. A to jednak kvůli lepšící se ekonomice, ale také kvůli ukončení boomu fotovoltaických elektráren.

"Tento boom způsobil v roce 2010 v České republice výraznější přesun alokace kapitálu z jiných oblastí právě do fotovoltaiky, a to jak ze strany různých investorů, tak i bank," popisuje Čakan takzvaný vytěsňovací efekt investic.

Z pohledu výnosnosti a rizika mohla podle něj málokterá akviziční příležitost v roce 2010 konkurovat stavbám solárních elektráren. To už letos neplatí a zdravější firmy se tak mohou vrhnou na ty méně zdravé razantněji než vloni.

Tipovat ty nejžhavější transakce konkrétních firem v roce 2011 ale Čakan nechce. "Nemáme k tomu dostatečně komplexní informace," tvrdí.

Česko v evropském proudu

Podle poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers je trend fúzí a akvizic ve snížování nákladů zjednodušením struktury firem v rámci skupiny a zjednodušení jejich řízení.

"PwC očekává v následujících letech nárůst reorganizací mezinárodních firem, které sledují právě tyto cíle," tvrdí společnost ve zvé zprávě.

Počty i objemy fúzí a akvizic v Evropě vykazují rostoucí trend od počátku tisíciletí. V roce 2003 dosáhla celková hodnota transakcí M&A v Evropě zhruba 424 miliard eur, v roce 2007 to bylo 1,1 bilionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy