Ministerstvo financí koketuje s jednotnou daní 19 %

Ekonomika Ekonomika
6. 1. 2011 9:40
Mf Dnes vyčetla z pracovníh návrhu zákona, že na 19 procent by se měla sjednotit i sazba DPH.
Ministr Kalousek nechtěl pracovní verzi návrhu zákona komentovat.
Ministr Kalousek nechtěl pracovní verzi návrhu zákona komentovat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Konec superhrubé mzdy a jednotná daň 19 procent pro všechny a na všechno. Podle Mladé fronty Dnes plánuje takové změny ministerstvo financí v novém zákoně o dani z příjmu.

V pracovní verzi návrhu zákona, z něhož deník informace získal, se počítá s daní z příjmu ve výši devatenáct až dvacet procent, což by většina lidí neměla pocítit. Výjimkou jsou ti, kdo berou přes 148 tisíc měsíčně, kteří by tak zaplatili asi o čtvrtinu vyšší daň.

Tato sazba by navíc byla aplikována na hrubou a nikoliv superhrubou mzdu zvýšenou o pojistné. To by změnilo daňové základy a sblížilo základy pro placení pojistného. Podle MFD ministerstvo chce zdanit o něco více bohaté a zrušit daňové výjimky.

Zachovány by podle pracovního návrhu zákona měly být daňové úlevy podporující bydlení, vzdělání, vědu a výzkum, zdravotně postižené, spoření na stáří a sociálně potřebné.

Sjednocení sazby DPH by však lidé pocítili - pokud by se ve všech oblastech zvýšila na 19 procent, zdražily by kromě potravin například léky, knihy nebo zdravotnické pomůcky.

Ministr financí informace deníku odmítl komentovat s tím, že zákon bude předkládán jako celek.

 

Právě se děje

Další zprávy