Češi děkují. Státní rozpočet jim zachránil Brusel

Petr Holub
4. 1. 2011 6:15
Zvýšení bruselských dotací bylo pro Čechy záchranou v těžkém roce 2010
Přispěl do českého rozpočtu - a ne málo. Šéf Evropské komise J. Barroso
Přispěl do českého rozpočtu - a ne málo. Šéf Evropské komise J. Barroso | Foto: Reuters

Praha - Český stát loni vybral od daňových poplatníků o 220 miliard korun méně, než utratil. Přesto schodek dosahuje „jen" 156 miliard. Zbytek Čechům prostřednictvím bruselského rozpočtu dorovnaly bohatší členské státy Evropské unie.

Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o plnění rozpočtu v minulém roce.

Daně zklamaly

Zvýšení bruselských dotací bylo pro Čechy záchranou v těžkém roce 2010, kdy na rozpočet nejvíc dopadly důsledky ekonomické krize.

Ministrům státních financí Eduardu Janotovi a Miroslavu Kalouskovi se totiž úplně nepovedl manévr, kterým chtěli zabránit výpadku příjmů z rezervních fondů ministerstev. Tyto fondy byly rozpuštěny v letech 2008 a 2009 a ještě předloni vylepšily bilanci o 37 miliard.

Nahradit výpadek a k tomu ještě snížit rozpočtový schodek měl tzv. Janotův balíček, který zvyšoval DPH a spotřebních daní, zároveň zdvihl stropy na sociální pojistné. Z očekávaných 70 miliard tak do rozpočtu přišla pouze polovina.

Úspory pokryly zvýšení sociálních výdajů

Snížení deficitu proto připisuje ministerstvo financí něčemu jinému. "Dodržet, a dokonce snížit deficit se podařilo díky aktivním opatřením na straně výdajů (tzv. vázání) a úspoře celkových nákladů na obsluhu státního dluhu," vysvětluje mluvčí Ondřej Jakob.

Tzv. vázání výdajů skutečně loni snížilo režii státních institucí a platy jejich zaměstnanců celkem o 7,5 miliardy korun.

Státu se opravdu vyplatil pokles úroků za vládní dluhopisy. Česko za ně dnes platí zhruba stejně jako Slovensko a Slovinsko a lepší úvěrové podmínky mají k dispozici pouze státy na sever a západ od českých hranic. Stát tak loni na úrocích zaplatil o 4 miliardy méně oproti roku 2009, i když si dál půjčoval.

Jakob úsporu vysvětluje také tím, že finanční trhy pozitivně hodnotí chystané reformy rozpočtu, penzí a zdravotnictví.

Většina úspor na režii státu se ale rozpustila ve zvýšení rozpočtové dotace do zdravotnictví a v důchodech. I když loni neproběhla valorizace důchodů, jen příliv nových penzistů zvýšil výdaje na penze o 6,5 miliardy.

Pomohli loni, pomohou i letos

V roce 2009 dosahoval schodek 192 miliard, loni se snížil na 156 miliard jen díky tomu, že se vyčerpalo o 37 miliard víc z evropských fondů.

Na bruselskou podporu spoléhá dokonce ještě letošní rozpočet. Podle návrhu schváleného před třemi týdny ve sněmovně se české příspěvky Evropské unii udrží na letošní úrovni, dotace z evropských fondů se ale zvýší o dalších 21 miliard.

Přesně o stejnou částku se letos sníží rozpočtový schodek. Pokud se tentokrát splní všechny rozpočtové předpoklady, stát se zadluží o dalších 135 miliardami korun.

 

Právě se děje

Další zprávy