EU zasahuje, šetří maďarské protikapitalistické daně

Tomáš Fránek
3. 1. 2011 14:34
Třináct velkých evropský firem si stěžuje na počínání populistické vlády Viktora Orbána
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu.
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise už vyšetřuje, zda jsou maďarské daně pro zahraniční investory v souladu s právem Evropské unie.

Komise tak vyhověla stížnosti velkých evropských firem, které si v Bruselu na postup maďarské vlády stěžovaly. Komise daně prošetřuje ve chvíli, kdy se maďarský premiér Viktor Orbán ujal předsednictví celé unie.

Orbánova vláda chce mimořádnými daněmi naplnit státní rozpočet.

Naplníme rozpočet 

Maďarsko počítá, že jenom bankovní daň populistické vládě premiéra Viktora Orbána přinese 720 milionů eur, vláda dokonce zvažuje, že daň platnou tři roky prodlouží ještě o jeden rok.

Banky jsou první, na koho kroky maďarské vlády už dopadly, od začátku roku letošního roku mimořádnou daň platí také obchodní řetězce, telekomunikační a energetické firmy.

Na Evropskou komisi se obrátilo třináct velkých firem včetně energetické společnosti ČEZ. Výzvu EK podepsali také zástupci firmy OMV, obchodního řetězce Spar a podnikatelské skupiny Baumax AG, z Německa jde například o společnosti Allianz a Telekom, z Francie pojišťovací koncern Axa, z Nizozemska pojišťovací společnosti Aegon a ING.

Firmy varovaly, že nová daň Maďarsku škodí, firmy omezí investice, propustí zaměstnance  a ze země odejdou.

Vlastník České spořitelny, skupina Erste Group, už oznámila, že v Maďarsku zruší sedmnáct bankovních poboček a propustí asi dvě stovky zaměstnanců. "Daň dramaticky zvýšila naše výdaje, musíme přijímat nepopulární opatření," uvedla banka, která jako první na bankovní daň reaguje.

Studujeme odpověď

Komise se proto na maďarskou vládu obrátila s dopisem, v němž jí požádala o veškeré informace spojené s kontroverzními zákony. Podle Baillyho již Brusel obdržel odpověď, ale její detaily komise nezveřejnila.

 

"Nyní se zabýváme oficiální stížností (13 firem) a rovněž dopisem od maďarské vlády," uvedl mluvčí. Pokud komise zjisti, že daně jsou v rozporu s unijním právem, může členským státům navrhnout sankce proti Maďarsku.

Orbánova vláda se už dočkala kritiky také za omezování médií a koncentrování moci v rukou členů vládní strany Fidesz. "Vzhledem na razanci, s jakou Orbán znárodňuje, zdaňuje a omezuje základní práva, je dnes už mimo diskusi, že svoji misi dějinami, kterou je ekonomicky národně osvobozovací zápas a protikapitalistická revoluce v Maďarsku, myslí vážně," napsal ve svém komentáři slovenský deník Sme.

 

Právě se děje

Další zprávy