Krach IPB: Stát prohrál s ČSOB arbitráž o 33 miliard

Ekonomika Ekonomika
29. 12. 2010 13:37
Ministerstvo financí musí zaplatit 1,6 miliardy včetně úroků a nákladů arbitráže

Praha - Stát prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí krachující IPB.

"Nárok ministerstva financí z roku 2007 byl v plném rozsahu zamítnut," říká k rozhodnutí arbitrů předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Rozhodci rovněž přiznali ČSOB nárok vůči ministerstvu financí na zaplacení záruky za pohledávku bývalé IPB za společností J.Ring ve výši 1,6 miiardy korun s příslušenstvím. Ministerstvo financí musí rovněž uhradit náklady arbitráže.

IPB prý měla větší hodnotu

Stát zažaloval ČSOB kvůli tomu, že podle něj bývalá banka IPB měla v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chtěl proto 33,3 miliardy korun zpět.

ČSOB zase požadovala po státu zaplatit 1,6 miliardy korun jako dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který jako nový majitel zdědila. Obě žaloby řešila jedna arbitráž - Rozhodčí soud Mezinárodní obchodní komory v Paříži.

"Vždy jsme byli přesvědčeni, že postup při sanaci podniku IPB, včetně státních záruk, na kterých se stát a ČSOB v roce 2000 shodly, byl adekvátní situaci a v souladu s právem. V důsledku dokázal eliminovat riziko ohrožující celý bankovní sektor v České republice," dodává Kavánek.

"Šlo o poslední větší spor, který byl spojen s převzetím krachující IPB v roce 2000. Finanční krize nyní na mnoha zahraničních příkladech ukázala, že postup sanace, zvolený v případě IPB, je standardní a úspěšně funguje," říká Kavánek.

Ministerstvo financí podle ministra Miroslava Kalouska nyní materiály analyzuje. K nálezu rozhodců se vyjádří ve čtvrtek odpoledne na tiskovém briefingu.

 

Právě se děje

Další zprávy