Majitel Fortuny oficiálně vstoupil do hry o krach Sazky

Ekonomika Ekonomika
21. 12. 2010 17:30
Penta, majitel Fortuny, bude jednat s majiteli Sazky
Hraje se o hodně: o Sazku i o budoucí zisky Fortuny (ilustrační foto z turnaje v halovém fotbale sponzorovaného společností Fortuna)
Hraje se o hodně: o Sazku i o budoucí zisky Fortuny (ilustrační foto z turnaje v halovém fotbale sponzorovaného společností Fortuna) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Investiční společnost Penta a její sázková kancelář Fortuna poprvé oficiálně vstupují do jednání o firmu Sazka pronásledovanou kritickými dluhy.

Penta pozvala na středu majitele Sazky, sportovní svazy, ke společným rozhovorům, ale odmítla upřesnit, zda má pro ně připravenu konkrétní nabídku.

Fortuna je na tuzemském sázkařském trhu výrazným hráčem. Na příští rok plánuje rozjet číselnou loterii a tím po dlouhých desetiletích prolomit monopol Sazky a její nejúspěšnější hry zvané sportka. Fortuna už k tomu získala potřebnou licenci od státu.

Naopak Sazka čelí nebývalým finančním potížím, do kterých ji dostaly splátky za sportovní arénu v pražských Vysočanech. Sazka musí splatit postupně v příštích letech zhruba 20 miliard korun, ale v současné době - ačkoliv její roční zisk se pohybuje ve stovkách milionů - není schopna hradit věřitelům jejich nároky.

Penta a schůzka se sportovci

"Ano, potvrzujeme jednání, pravděpodobně zítra v 16. hodin bude tisková konference, do té doby nebudeme naše kroky komentovat. Odmítáme ale slova pana generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka o nepřátelském převzetí, všechny naše kroky budou jen se souhlasem akcionářů Sazky," řekl mluvčí Penty Martin Danko serveru lidovky.cz.

Schůzku Penty s majiteli Sazky potvrdil i šéf ČSTV Jiří Kejval.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák v pondělí uveřejnil obrysy záchranného plánu, jímž chce svou firmu dostat z kritické situace. Zároveň řekl, že Sazka čelí bezprecedentním tlakům na nepřátelské převzetí společnosti.

Penta projevuje o Sazku zájem už delší dobu, ale nikdy to neučinila takto veřejně a za situace, kdy se Sazka potápí. "Nemáme žádný zájem o nepřátelské převzetí Sazky. Naše pozice vůči Sazce je od začátku čitelná a transparentní. To, co jsme prohlásili před rokem, platí i dnes: v případě, že nás akcionáři Sazky o to požádají, jsme připraveni se podílet na její restrukturalizaci," uvedla Penta v pondělí.

Vítek hrozí insolvencí

Sazka dluží bankám a miliardáři Radovanu Vítkovi, který od dvou bank pohledávky koupil. Vítek před odletem na dovolenou v Karibiku řekl, že Sazku pošle do insolvence, pokud mu 900 milionů, které mu dluží, neuhradí.

Záchranný plán Sazky spočívá v technických opatřeních (jeden společný účet pro všechny finanční operace), ve snaze obnovit důvěru ve schopnost splácet a v najmutí prostředníka k jednání. Tím je podnikatel Martin Ulčák, který nyní za Sazku jedná s věřiteli. Sazka musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek.

 

Právě se děje

Další zprávy