Šéf Sazky se vzdal auta, firma ale potřebuje miliardy

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
20. 12. 2010 16:50
Sazka ví, že bude muset prodávat majetek, nejprve chce ale s Vítkem vyjednávat
Šéf Sazky si najal na pomoc Martina Ulčáka.
Šéf Sazky si najal na pomoc Martina Ulčáka. | Foto: Radek Pecák

Praha - Šéf Sazky Aleš Hušák přestane jezdit v luxusním voze Bentley, sníží si plat, přesto však jím řízenou loterijní společnost ze současných mnohamiliardových dluhů bude muset vytáhnout něco jiného. Firma začne například prodejem pozemků a dalšího majetku.

Hušák si nemyslí, že by současná finanční situace Sazky byl normální vývoj. Myslí si, že za vším stojí konkurence, která chce uskutečnit nepřátelské převzetí. "Máme důkazy a všechny postupně zveřejníme na speciálních internetových stránkách," řekl na tiskové konferenci.

"Loterie ale běží dál, tržby rostou," prohlásil Hušák.

Společnost informovala, že připravuje záchranný plán zahrnující i nový splátkový kalendář. Všechny peníze, tedy i ty určené na výhry sázejícím, potečou přes speciální účet. Ten však i nadále budou obhospodařovat manažeři Sazky. "Bude ale kontrolován ze strany financujícíh bank," řekl na dotaz Aktuálně.cz Martin Ulčák, který je nyní kizovým manažerem Sazky je nyní Martin Ulčák.

Sazka bude méně inzerovat

Plánuje snižovat i výdaje. Kromě platu managementu firma omezí například výdaje na reklamu. "Připravujeme však i nové loterie i hry," abychom lépe čelili konkurenci," prohlásil Ulčák.

Sazka se také připravuje na jednání s Radovanem Vítkem. "Buď mu nabídneme pozemky nebo vyšší úrok. Nabízí se ale i řešení právní cestou," uvedl Ulčák. Hušák nechce zatím předbíhat. "My ani nevíme, zda je držitelem pohledávek skutečně pan Vítek," řekl k tomu.

Realitní magnát spojený se skupinou CPI měl získat pohledávky za Sazkou od Komerční banky a Raiffeisenbank. Dalšími věřiteli jsou Česká spořitelna, J&T Banka nebo banka Fortis. Část dluhů je navíc již splatná. Obrovské dluhy, které loterijní společnost splácí vznikly při výstabě vysočanské haly O2 Arena.

Majetek sportovních svazů zatím dotčen není

Sazka je vlastněna sportovními sdruženími, kterým v minulosti vyplácela značné prostředky na jejich provoz. "Sportovní svazy nedostanou od Sazky v následujících 20 letech ani korunu, a to ani v případě, že loterijní společnost vyřeší své současné problémy," řekl však v dnešních Lidových novinách místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval.

To dnes Hušák označil za nadsazené. To, jak dlouho Sazka svazy financovat nebude, však specifikovat nechtěl.

Na tiskové konferenci šéf  ČSTV Pavel Kořan řekl, že Sazka po sportovních svazech nechce, aby se zaručily svým majektem, mezi kterým je například Ski Areál  Špindlerův mlývn, plavecký areál v Podolí či strahovské stadiony.

 

Právě se děje

Další zprávy