Černý scénář pro Sazku: Bezmocný Hušák a majetek pryč

Tomáš Fránek
20. 12. 2010 11:35
Miliardář Radovan Vítek chce peníze od sázkové firmy, jinak ji pošle do insolvence
Foto: Bestsport

Praha/Brno - V čele firmy soudem dosazený správce, inzeráty avizující prodej Sazka Arény a dalšího majetku firmy a český sport definitivně bez peněz.

Tak může v případě naplnění černého scénáře příští rok vypadat situace kolem sázkové společnosti Sazka, firmy, která je už půl století symbolem tuzemského sázení. Kvůli dluhům Sazce poprvé od roku 1956 reálně hrozí úplný konec a rozprodej majetku.

Stalo by se tak po naplnění několika podmínek.

Podám, je mi to jedno

Tou první je to, že miliardář Radovan Vítek, který skoupil pohledávky od Komerční banky a Raiffeisenbank a požaduje, aby mu Sazka urychleně zaplatila 900 milionů, dodrží své slovo a podá na firmu návrh na zahájení insolvečního řízení.

"Zítra jedu na dovolenou do Karibiku. Až se vrátím, podám insolvenční návrh. Je mi to jedno," řekl Hospodářským novinám Vítek.

Je navíc pravděpodobné, že pokud se Vítek rozhodne k podání návrhu, přidají se i další firmy, kterým Sazka dluží. 

A další kroky ve firmě už bude po přijetí návrhu na insolvenci určovat soud. Ten vyzve věřitele Sazky, aby přihlásili svoje pohledávky, může také rozhodnout o různých předběžných opatření, které zastaví připravované prodeje a obchody firmy.

Soud také rozhodne, zda do firmy pošle insolvenčního správce a omezí tak pravomoci vedení Sazky v čele s generálním ředitelem Alešem Hušákem. Správce řídí chod firmy, stará se o to, aby společnost dál fungovala, může uzavírat i nové smlouvy. A v případě Sazky by zajišťoval další fungování loterií a sázkových her, pro přežití Sazky životně důležité.

Foto: Ludvík Hradilek

Hušákovo vedení Sazky vypracovalo nový záchranný plán, jehož podstatou má být obnovení důvěry ve firmu u věřitelů. Sazka jeho detaily prozradí v pondělí odpoledne, ale už teď je známo, že chce všechny své finance nechat téct jediným superúčtem. Aby bylo vidět, kde jsou její peníze.

Insolvence by však tento plán dramaticky zkomplikovala. Pro Sazku v případě, že soud návrh na insloveční řízení neodmítne, připadají v úvahu dva možné scénáře.

V prvním případě je postup takový, že vedení firmy přesvědčí soud, že má ještě smysluplný a životaschopný plán, který může firmu zachránit a zároveň přinést věřitelům postupně zaplacení jejich peněz - jde o takzvanou reorganizaci společnosti.

Kdo koupí Sazku?

Druhá varianta je pro firmu horší a znamená určitě konec pro vedení firmy v čele s Alešem Hušákem a možná i konce samotné Sazky. Soud totiž může rozhodnout, že reorganizaci firmy nepovolí a rozhodne o prohlášení konkursu.

Správce firmy tak převezme všechnu moc ve společnosti, jeho kroky kontroluje a schvaluje soud a věřitelský výbor. Dluhy firmy se pak splácí z prodeje majetku společnosti.

Vítek se už nechal slyšet, že Sazka má zajímavý majetek - pozemky ve středních a severních Čechách či budovu firemní centrály v Praze.

Podle šéfa Sazka Hušáka je přitom majetek firmy důvodem pro nynější dění kolem firmy. Za reorganizací vidí šéf Sazky snahu rozložit Český svaz tělesné výchovy a dostat se k jeho velice lukrativnímu majetku. "Ten příběh je jednoduše čitelný," řekl v Radiu Impuls Aleš Hušák.

"Otázkou je, zda by byla na prodej celá Sazka, nebo by se firma prodávala po částech. Je možné, že by se třeba samostatně například prodávala Sazka Aréna a následně pak zbytek firmy, možný je i samostatný prodej dalších lukrativních nemovitostí, ochranné známky," uvedl Petr Mitáček ze společnosti Credits specializující na insolvenční řízení.

Všechny varianty řešení pro Sazku ale znamenají velmi těžkou situaci pro český sport, ten peníze nedostane a Český svaz tělesné výchovy, který je hlavním akcionářem Sazky, ztratí po prodeji majetku firmy jakýkoliv vliv.

"Sazka má podle výroční zprávy Bestsportu přes devatenáct miliard závazků, které má zaplatit. A ročně vydělává něco přes miliardu. To se do roku 2021 zkrátka zaplatit nedá. Kdyby Sazka dobře běžela, tak se s penězi od ní nedá počítat dvacet let," uvedl místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval.

 

Právě se děje

Další zprávy