Sazka chystá záchranný plán a nový splátkový kalendář

Ekonomika Ekonomika
20. 12. 2010 9:45
Sazka bude šetřit a zprůhlední své hospodaření.
Sazka se zadlužila při stavbě O2 Areny.
Sazka se zadlužila při stavbě O2 Areny. | Foto: Bestsport

Praha - Záchranný plán spočívající ve zprůhlednění finančních toků připravuje největší česká loterijní společnost Sazka. Součástí plánu je také vytvoření nového platebního kalendáře, snížení nákladů a prodej nepotřebného majetku včetně dvou luxusních vozů Bentley, které používají manažeři společnosti.

Hospodářským novinám to řekl podnikatel Martin Ulčák, který má od vedení Sazky plnou moc a jedná o stabilizaci společnosti.

"Bude to transparentní systém, vodotěsně uzavřený, aby bylo vidět, co se s penězi Sazky děje. Součástí bude i vyvážený platební kalendář, který určí, co, jak a kdy bude Sazka platit," řekl Hospodářským novinám Ulčák.

Vítek chce své peníze zpět

Hlavním věřitelem Sazky se stal minulý týden miliardář Radovan Vítek, který odkoupil pohledávky za loterijní společností od Raiffeisenbank a Komerční banky v celkové hodnotě 900 milionů korun. A pohrozil, že nebude váhat poslat Sazku do insolvence, pokud nezačne platit.

Astronomické dluhy Sazky vznikly při stavbě sportovní haly O2 Arena, k dalším věřitelům patří například Česká spořitelna, banka Fortis a J&T Banka. Mezinárodní agentura Standard&Poor's snížila společnosti rating dlouhodobých závazků poté, co Sazka informovala, že nebude schopna v lednu zaplatit celou částku splatného dluhu.

Martin Ulčák doufá, že věřitelé záchranný plán posvětí a umožní Sazce stabilizaci financí. "Znají ho (plán) banky, znají ho držitelé dluhopisů. Myslím, že reagují pozitivně. Musejí dostat více informací a celkové řešení. Mělo by se jim líbit, když ukážete veškeré peníze, přesně řeknete, kde je máte a co s nimi bude," uvedl Ulčák.

 

Právě se děje

Další zprávy