Bank of America zrušila všechny platby pro WikiLeaks

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 12. 2010 20:05
WikiLeaks má v plánu zveřejnit dokumenty, které prý dokáží špinavé praktiky bank.
Zakladatel serveru WikiLeaks Assange
Zakladatel serveru WikiLeaks Assange | Foto: Reuters

New York - Velký americký finanční ústav Bank of America se připojil k několika dalším bankám a oznámil, že již nebude realizovat transakce na podporu serveru WikiLeaks. Toto opatření přichází v době, kdy WikiLeaks, který od minulého měsíce zveřejnil již tisíce amerických diplomatických depeší, plánuje uvolnit také tajné informace o bankách.

V rozhovoru pro magazín Forbes spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange sdělil, že dokumenty odhalí "neetické praktiky" jedné velké americké banky. Obecně se předpokládá, že by se mělo jednat právě o Bank of America.

"Naše rozhodnutí je založeno na racionálním přesvědčení, že WikiLeaks může být zapojen do aktivit, které jsou mimo jiné v rozporu s naší vnitřní politikou při zpracování plateb," citovaly tiskové agentury z oficiálního prohlášení Bank of America.

Assange rozhodnutí banky označil za "novou formu finančního maccarthysmu ve Spojených státech". "Jde o novou formu finančního maccarthysmu, která zbavuje naši organizaci financí, jež potřebuje k přežití, a která mě osobně připravuje o prostředky, které potřebují mí právníci, aby mě ochránili před vydáním do USA nebo Švédska," řekl podle agentury AFP Assange skupině novinářů v Británii, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Švédska.

Některé další finanční instituce, včetně MasterCard Inc. a PayPal Inc., již také ukončily převody plateb pro WikiLeaks. Tyto aktivity znesnadňují serveru přijímat dary a finanční podporu od jeho příznivců.

"Vyzýváme všechny lidi, kteří milují svobodu, aby zrušili své účty u Bank of America," reagoval vzápětí WikiLeaks na sociální síti Twitter.

 

Právě se děje

Další zprávy