Ceny v EU rostly o 2,3 procenta stejně jako v říjnu

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 12. 2010 11:56
Stejná inflace zůstala i v eurozóně.
Největší podíl na růstu cen v eurozóně měla doprava. Ilustrační foto.
Největší podíl na růstu cen v eurozóně měla doprava. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Kořínek

Brusel - Inflace v Evropské unii i v eurozóně se v listopadu ustálila na říjnových hodnotách. V celé sedmadvacítce v meziročním srovnání rostly ceny o 2,3 procenta, v zemích platících eurem o 1,9 procenta.

V porovnání října a listopadu se ceny mírně zvýšily, v eurozóně o 0,1 procenta, v celé Unii o 0,2 procenta. Údaje zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

"Za meziměsíční stagnací spotřebitelských cen v eurozóně lze spatřovat zejména stále slabé hospodářské oživení, které neumožňuje společnostem převést vyšší ceny energií na spotřebitele. Lze očekávat, že ECB bude pokračovat v odkupování státních dluhopisů fiskálně slabších zemí eurozóny," uvedl analytik Fio banky Robin Koklar.

Zápornou inflaci, takzvanou deflaci, vykázalo v listopadu pouze Irsko, kde se ceny snížily o 0,8 procenta, nejnižší meziroční míra inflace byla v na Slovensku, kde rostly ceny o 1 procento a v Holandsku, kde se zvýšily o 1,4 procenta.

Opačný konec žebříčku obsadilo Rumunsko s inflací 7,7 procenta, Estonsko s inflací 5 procent a Řecko s 4,8 procenty. V Česku se podle Eurostatu zvýšily ceny o 1,9 procenta.

Míra inflace stoupla v listopadu v deseti členských státech, v pěti si udržela říjnovou úroveň a ve dvanácti zemích se snížila.

V eurozóně měly na inflaci největší podíl doprava, kde se náklady zvýšily o 3,8 procenta, alkohol a tabák s růstem cen o 3,4 procenta a bydlení s růstem 3,3 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy