Experti: příští rok budou podnikatelé hodně opatrní

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2010 9:55
Vypukne přetahovaná o zákazníka a úspory budou pokračovat.
Vedení podniků bude dál přemýšlet, kdo se jim vyplatí a kdo ne.
Vedení podniků bude dál přemýšlet, kdo se jim vyplatí a kdo ne. | Foto: Reuters

Praha - Pokud by se jediným slovem dal shrnout letošní rok ve většině firem, nejspíš by to bylo slovo "úspory". Rok 2011 se zase bude odehrávat ve znamení "opatrnosti". Předpovídá to poradenská společnost PriceWaterhouseCooper's (PwC) na základě svých letošních průzkumů.

"Příští rok očekáváme více než dvouprocentní růst české ekonomiky, z něhož budou těžit i tuzemští podnikatelé. Soukromým firmám se během krize vyplatila jejich tradiční střídmost a to, že se spoléhají především na vlastní zdroje. Ty, které k tomu přidaly i inovaci a dokázaly si udržet zákazníky, mají velkou šanci, že se jejich růstová očekávání naplní," uvedla Věra Výtvarová, partnerka zodpovědná za služby pro soukromé společnosti v PwC Audit.

Sami podnikatelé vyhlížejí nadcházející rok s mírným optimismem, polovina z nich očekává růst tržeb. Zároveň si ale uvědomují, že krize zatím zdaleka nepatří minulosti tak, jak by si možná přáli, protože potíže eurozóny zdaleka nejsou vyřešeny. A právě země platící eurem patří pro české firmy k nejdůležitějším obchodním partnerům.

Podle odborníků z PwC bude hlavním úkolem pro společnosti v Česku udržet si v nastávajícím boji o zákazníka své věrné. Krize totiž naučila zákazníky v Česku pečlivě porovnávat, co se jim vyplatí.

"Navíc, zákazníci mají hospodářskou krizi v živé paměti a v myslích řady z nich stále ještě neskončila. Fungují tak nadále v 'krizovém režimu', kdy nakupují jen to nejnutnější, jedním z nejdůležitějších kriterií je cena a větší investice odsouvají do budoucna," uvedla společnost ve zprávě.

Investice sice nebudou pro české firmy v příštím roce naprosto zakázaným pojmem, budou ale nadále pečlivě zvažovat každou vynaloženou korunu. Bez ohledu na to, zda bude investována do zaměstnance nebo do dalšího růstu.

Šéfové si umí velmi dobře spočítat, který ze zaměstnanců je pro jejich podnik klíčový, protože dokáže zvýšit tržby. Právě na nich nebudou šetřit.

Veškeré náklady ale budou dál podléhat pečlivé kontrole, žádné rozhazování si firmy nebudou moci dovolit. Toto pravidlo bude platit i o dalším růstu, který bude nutné uskutečňovat především za vlastní peníze, i když postupné hospodářské oživení by mohlo znovu nastartovat úvěrování firem.


 

Právě se děje

Další zprávy