Švejnar: Kandidovat znovu na prezidenta? Nevylučuji to!

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 12. 2010 10:25
Nový ekonomický poradce vlády by také rád co nejdřív zavedl euro
Jan Švejnar před prezidentskou volbou
Jan Švejnar před prezidentskou volbou | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká ekonomika na tom není katastrofálně, ale změny jsou nezbytné - a musejí přijít rychle, říká posila Národní ekonomické rady vlády, profesor ekonomie Jan Švejnar. S vládou ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v tom podstatném souhlasí.

Přesto se ne ve všem s představami koaličních stran shodne.

"Škrtforma" mohla být propracovanější

"Někdy se příliš straší. Jsme šestá nejméně zadlužená ekonomika Evropy," říká Švejnar. "Situace není tragická ve smyslu řecké tragédie, ale je vážná. Musí se provést řada reforem."

Podle Švejnara se nemuselo škrtat úplně plošně, ale udělat si rozvahu, kde říznout více, a kde méně. Zároveň ale uznává, že rychlé škrty zvýšily důvěru v Českou republiku na světových finančních trzích.

Jedním dechem ale říká, že hned za škrty musí kráčet reformy.

Ta penzijní se mu v podobě, v jaké ji připravil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), dokonce líbí - včetně povinného připojištění v soukromých penzijních foindech. Doladil by jen některé detaily.

Vládě ale dává šanci reformy prosadit hlavně pro první čtvrtletí příštího roku. A varuje ji, že pokud s reformami - hlavně důchodovou, zdravotní a školskou - nepřijde, pak už nebude mít chuť ani sílu je prosadit.

Euro? Co nejrychleji!

V čem se s vládou Petra Nečase (ODS) její nový poradce určitě neshodne, je otázka, kdy zavést euro. Zatímco vláda je opatrná a premiér opakuje, že je třeba vyčkat, protože ani není jasné, jakým směrem se eurozóna vyvíjí, Švejnar by zavedl evropskou měnu co nejrychleji ve chvíli, kdy česká ekonomika splní kritéria.

"Jsme velmi otevřená ekonomika a valná část toho, co vytvoříme, je exportována do eurozóny. A valná část toho, co dovážíme, je opět z eurozóny. Takže obyvatelstvo i podniky vystavujeme velkému kurzovnímu riziku," vysvětluje své důvody Jan Švejnar. "V době krize se rozpětí, v jakém kolísá kurz naší měny, podstatně zvětšilo."

"Vždycky když mám přednášku ve Slovinsku, tak se jich ptám, jestli by šli zpátky na tolar, tak se na mě dívají jako na Marťana," poukazuje na slovinské zkušenosti.

Růst příští rok? Jen mírný...

S kabinetem se zatím rozchází i v odhadu toho, jak poroste česká ekonomika příští rok - mírní optimismus vlády, která odhaduje růst mírně nad dvěma procenty.

"Bude to takových 1,6 až 1,8 procenta," odhaduje Švejnar. "Zatím si myslíme, že odhad vlády je příliš optimistický."

Upozorňuje, že záležet bude hlavně na tom, jak se povede Německu, na jehož ekonomiku je ta česká napojená nejvíce.

Kandidovat na prezidenta? Nevylučuji...

Přestože Jan Švejnar zdůrazňuje, že přijal angažmá radit vládě proto, že je to nepolitická funkce, dál nevylučuje i opětovný pokus vstoupit do vysoké politiky. Tento neúspěšný kandidát prezidentské volby, kterého podporovala mj. ČSSD, nevyloučil, že by se pokusil o vstup na Pražský hrad znovu.

A to v případě přímé volby, kterou vládní koalice i ČSSD slibuje prosadit, i v případě další volby parlamentem.

"Zatím jsem o tom neuvažoval, ale nic nevylučuji," řekl Aktuálně.cz Švejnar. "Ale nejdůležitější je, aby se zajistila přímá volba prezidenta. Zatím vidím náznaky, že není tak velká vůle."

Podle Švejnara je přímá volba přínosem i v případě českého prezidenta, který neoplývá příliš velkými pravomocemi.

Vládní koalice se prozatím shodla na tom, že volbu prezidenta přímo voliči prosadí a že bude prosazovat podobný systém, jako pro volbu senátorů. Chce o tom ještě diskutovat s opoziční ČSSD, než změnu Ústavy předloží.

 

Právě se děje

Další zprávy