WikiLeaks inspirují byznys, klon už mají německé noviny

Tomáš Fránek
14. 12. 2010 12:34
Mediální skupina WAZ nabízí lidem možnost hlásit trestný čin nebo zveřejňovat důvěrné informace

Essen - Úspěch serveru WikiLeaks láká.

Stránkou nabízející tajné informace se už v Německu inspirovala mediální skupina WAZ.

Vydavatel novin z Essenu spustil web DerWesten-Recherche, kde mohou lidé nahlásit trestné činy nebo zveřejnit anonymně důvěrné informace.

"Jde o první stránku svého druhu v Německu. Lidé mohou zveřejňovat odkazy nebo soubory bez toho, že budou zveřejněny jména nebo adresy," uvedla mediální skupina.

Dokumenty od občanů mají sloužit k pátrání novinářskému týmu. "Chceme posunout blíže k našim zdrojům," vysvětlil David Schraven z WAZ.

"Nikdo vás neodhalí," slibuje lidem, kteří pošlou dokumenty.

Velký hráč

WAZ jsou s nákladem 750 tisíc kusů největšími regionálními novinami v Německu.

Jejich vydavatelem je společnost Zeitungsverlag Ruhrgebiet se sídlem v Essenu. Titul vychází od roku 1948, v současnosti má 28 lokálních mutací.

Je také spoluvlastníkem rakouských bulvárních novin Kronen Zeitung a mediální skupiny RTL Group.

Budeme to dělat jinak, zní z OpenLeaks

Konkurenční web plánují spustit i bývalí spolupracovníci WikiLeaks.

Bývalý společník Australana Juliana Assange ve WikiLeaks rozjede alternativní "whistle-blower" (práskačský) portál, napsala agentura AFP.

"Vybudovali jsme systém, který zveřejňuje tajné a důvěrné dokumenty a přitom je odlišný od WikiLeaks," řekl Herbert Snorrason, který žije v Reykjavíku. Tam se svými spolupracovníky pobýval i Assange.

Nový portál bude na doméně OpenLeaks.org a má fungovat jako zpravodajská agentura, která poskytuje informace médiím. Na provoz ale bude potřebovat sto tisíc eur ročně.

Nový portál připravuje sedm lidí, vesměs bývalých Assangeových spolupracovníků.

"Odešli jsme od WikiLeaks, protože jsme byli nešťastní, jak je Assange vede a jak nakládá s informacemi," poznamenal pětadvacetiletý Snorrason o zakladateli a šéfovi WikiLeaks. Assange si podle něj počínal jako diktátor.

 

Právě se děje

Další zprávy