Benzín je nejdražší za posledních pět let. Bude za 38?

Radek Pecák Radek Pecák
13. 12. 2010 19:20
Růst cen pohonných hmot se nedaří zastavit. Litr Naturalu může podražit až na 38 korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Koupě malého a úsporného auta dává čím dál větší smysl. Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic totiž v minulém týdnu opět vzrostly a pokračují ve strmém růstu.

Podle údajů společnosti CCS nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 1,10 Kč na 32,69 koruny za litr a v sobotu dosáhl maxima za posledních pět let. V sobotu průměrná cena benzinu dosáhla dokonce 32,72 Kč/l, což je více než dosavadní maximum z roku 2008. Tehdy se ale cena ropy pohybovala kolem 140 dolarů za barel, nyní se pohybuje kolem 90 dolarů za barel.

Dráže bylo za hurikánu Katrina

Nejdražší natural 95 se prodává na jižní Moravě, (průměrně za 33,24 Kč), nejlevnější je v jižních Čechách (průměr 32,17 Kč). Nafta zdražila o necelou korunu a její průměrná cena je teď 31,83 Kč/l. 

Ještě dražší pohonné hmoty než v současnosti byly u tuzemských čerpacích stanic naposledy v roce 2005, kdy americké rafinérie měly výpadky výroby kvůli hurikánu Katrina.

Zdražování pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic způsobuje kromě dražší ropy i slabý kurz koruny vůči dolaru a vyšší DPH a spotřební daň. Odhady odborníků přitom naznačují, že cena zatím nedosáhla svého stropu a růst bude pokračovat. 

 

Právě se děje

Další zprávy