Banky vzkazují: peníze za hranice pošlete před Vánoci

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2010 10:28
Víte, kdy nejpozději poslat peníze, aby došly ještě letos?
Převody peněz mezi dvěma bankami a do zahraničí řešte co nejdříve. Ilustrační foto.
Převody peněz mezi dvěma bankami a do zahraničí řešte co nejdříve. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Převést peníze na účet tak, aby došly ještě v letošním roce? Pokud se chystáte k důležitým finančním transakcím, pak byste si měli na návštěvu banky či vyřízení těchto záležitostí vzpomenout nejpozději v úterý 28. prosince.

Právě od tohoto data udávají velké české banky termín, kdy ještě stihnout poslat peníze ještě v tomto roce, i když účet příjemce je u jiné banky.

Nejdříve by se měli "probudit" ze svátečního veselí ti, kdo potřebují ještě letos zaplatit inkaso. Například Česká spořitelna doporučuje podávat příkaz k inkasu na účet u jiné banky nejpozději 28. prosince, a to jak na přepážce, tak prostřednictvím internetového nebo telefonického bankovnictví.

Na běžné platby odesílané mezi různými bankovními ústavy je o něco více času. „Platby do jiných bank v ČR je možné předat prostřednictvím přímého bankovnictví nejpozději do 30. prosince 2010 se splatností v tomto dni a platby v rámci KB do 31. prosince 2010 do 20:30 hodin se splatností v tomto dni," uvedla Monika Klucová z Komerční banky.

Stejný termín, tedy den před Silvestrem, udává jako nejzazší termín pro odeslání platby do jiné banky také ČSOB, GE Money bank bude peníze posílat ještě při jejich podání v poslední den roku. Totéž u všech bank platí pro převody peněz mezi účty v rámci banky.

Pozor na platby do zahraničí

Při platbách do zahraničí sice uvádí většina bank termíny jen několik dní před koncem roku, ale zároveň upozorňuje, že doručení peněz je závislé na bankovních svátcích v cílové zemi. "Pokud klient chce, aby byly prostředky připsány na účet příjemce ještě v roce 2010, doporučujeme podat platební příkaz do zahraničí již 23. prosince. 2010," upozornila Kristýna Havlingerová z České spořitelny.

V období mezi Štědrým dnem a Silvestrem nechystají banky žádný mimořádný režim. Od 24. prosince do 26. prosince zůstanou jako většina jiných míst zavřené, stejně jako 1. ledna 2011. Ve všední dny bude platit běžná otvírací doba, pouze na Silvestra zavře většina poboček už v poledne, Komerční banka a ČSOB ale například nechají své pobočky otevřené do 13 hodin.


 

Právě se děje

Další zprávy