První trest za datové schránky, firma přišla o tisíce

Tomáš Fránek
6. 12. 2010 11:32
Nejvyšší správní soud: Povinnost používat datové schránky je v pořádku
Datová schránka v testovacím provozu
Datová schránka v testovacím provozu | Foto: MVČR

Brno - Technické problémy s vybíráním dokumentů z datových schránek nejsou žádným důvodem pro to, aby oznámení nebo rozhodnutí, které firmy do schránek obdrží, byly považovány za nedoručené a tím i za neúčinné.

A obrana, že žádný zákon neukládá firmám povinnost používat při komunikaci internet, neobstojí.

Společnost Alba z Prahy je tak první firmou, která s definitivní platností u Nejvyššího správního soudu neuspěla ve sporu o vkládání dokumentů do datových schránek, které úřadům a soudům nařizuje zákon. Firma totiž právě kvůli nevybrání zprávy z datové schránky prohrála boj s Českou správou sociálního zabezpečení o zaplacení 67 366 korun jako nedoplatku na sociální a zdravotním pojištění.

Zákon o internetu není

Firma totiž po rozhodnutí o zaplacení nedoplatku správu zažalovala. Krajský soud v Praze ale žalobu odmítl a rozhodnutí poslal do datové schránky firmy. Zástupcům společnosti se ale dokument nepodařilo otevřít a požádali o zaslání verdiktu písemně, mezitím ale uplynula lhůta pro možnost podat odvolání a ve sporu o nedoplatek pokračovat.

Společnost Alba proto poslala stížnost na Nejvyšší správní soud. Podle zástupců firmy došlo k porušení práva na spravedlivý proces, podle Listiny základních práv a svobod totiž není možné nikoho nutit k tomu, co zákon neukládá.

"Zákon používání internetu, jak známo, neukládá," uvedli právní zástupci firmy s tím, že zákon upravující používání datových schránek je protiústavní.

Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že žádost firmy byla podána pozdě a odmítl ji. Senát soudu vedený soudcem Jaroslavem Vlašínem kromě odmítnutí stížnosti také jasně uvedl, že pokud mají firmy funkční datovou schránku, musí do nich úřady a soudy rozhodnutí doručit. A pokud tak udělají, je dokument považován za doručený a platný.

"Technické potíže se zpřístupněním datové schránky, které žalobkyně (Alba) má, nejsou důvodem, pro který by mohlo být doručení považováno za neúčinné," uvedli soudci.

A argument, že zákon používání internetu neukládá, je podle soudců chybný. "Tento názor oporu v zákoně nemá," rozhodli soudci.

Antiprojekt roku

Počet zpráv odeslaných z datových schránek překročil za 16 měsíců od zahájení projektu a rok od startu ostrého provozu 25 milionů. Nejvíce zpráv posílají orgány veřejné moci a exekutoři, naopak firmy mezi sebou touto formou téměř nekomunikují. Vyplývá to ze statistiky České pošty.

Datovou schránku si dosud zřídilo 396 591 subjektů. Většinu, přes 361 000, tvoří právnické osoby, schránku má i 7673 úřadů a 10 000 podnikajících fyzických osob.

Datové schránky, které letos získaly anticenu ve vyhlašování o nejlepší internetové projekty roku, mají řadu kritiků. "Naprosto stupidní jsou datové schránky. Efekt je naprosto negativní a akorát to vedlo k obrovským nákladům," uvedl například podle agentury Mediafax člen Ekonomické rady vlády (NERV) Jiří Schwarz.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kalousek otočil. Za datové schránky se platit nebude
Máte staré údaje v obchodním rejstříku? Stát přitvrdí
Živnostníci, těšte se. Ubyde papírů a zlevní televize

 

Právě se děje

Další zprávy