Mapa: Známe účty vašeho bytu za elektřinu v roce 2011

Karel Toman
6. 12. 2010 6:00
V Praze, Brně, Ústí a Zlíně známe nejlevnější dodavatele, jinde aspoň cenu ČEZu a E.ONu
Foto: Jan Langer

Plzeň - První dodavatelé zveřejnili své ceníky elektřiny na rok 2011.

Tam, kde už jsou ceny známy, z nich deník Aktuálně.cz sestavil ve spolupráci se společností Benya IT a serverem Srovnejenergie.cz žebříčky prvních tří až čtyř nejlevnějších.

Vyplývá z nich, že u těch nejlevnějších dodavatelů můžete příští rok na účtech za elektřinu zaplatit dokonce méně než letos. Ale jen za předpokladu, že senát schválí novelu zákona o obnovitelných zdrojích v tom znění, jak ho přijali poslanci.

Grafika srovnává roční náklady na elektřinu u modelového bytu, kde se elektřinou svítí i vaří, a to pro letošní i příští rok. Technické parametry spotřeby bytu najdete v samotné grafice.

Porovnejte už dnes své účty za rok 2010 a 2011

"Srovnání je nezávislé a vychází z ceníků zveřejněných na rok 2011," vysvětluje Kateřina Vaňková za Srovnejenergie.cz. "Porovnáváme pouze tarify na dobu neurčitou, do kterých nejsou zahrnuty akční a časově omezené nabídky a nabídky podmíněné zavázáním se na dobu určitou," dodává.

Prohlédněte si, kolik zaplatíte elektřinu ve vašem kraji

Grafiku budeme průběžně aktualizovat

Mapa také vždy porovnává roční účet na elektřinu v případě, když senát novelu schválí a ceny budou nižší, a v případě, kdy ji neschválí, a ceny elektřiny vzrostou více.

Srovnání v grafice zahrnuje ceníky dodavtelů zveřejněné nejpozději k 2. prosinci 2010 a počítá s cenami zveřejněnými Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) k datu 30. listopadu.  V současnosti novela neplatí, čeká se, zda ji schválí senát.

Bez novely budeme svítit dráž

"Ceny označené 's novelou' jsou počítány na základě ukázkových příkladů uvedených na ERÚ. Takové by ceny byly pouze v případě, že by novela byla schválena ERÚ a parlamentem ve stejné verzi, a to do 31.12.2010," dodává Vaňková.

"Žádnou firmu jsme nezvýhodnili, a pokud by náhodou došlo  k nějaké chybě ve výpočtu - a já doufám že nedošlo  -, je to zcela nezáměrné," ujišťuje zástupkyně serveru Srovnejenergie.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy