EU platí italskou mafii či Coca-Colu, píšou uznávané FT

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 11. 2010 13:14
Z fondů určených na rozvoj regionů EU se daří čerpat jen deset procent, zjistil list FT.
Brusel platí italskou mafii a jeho fondy často končí v nadnárodních korporacích, jako jsou  IBM či Coca-Cola
Brusel platí italskou mafii a jeho fondy často končí v nadnárodních korporacích, jako jsou IBM či Coca-Cola | Foto: Reuters

Brusel - Miliardy eur, které mají podpořit rozvoj v zaostalých regionech Evropské unie, zatím většinou leží ladem. Na vině jsou převážně dopady hospodářské krize, které řadě zemí znemožňují takzvané kofinancování. Z celkové částky 347 miliard eur (asi 8,6 bilionu Kč), která je vyčleněna na různé rozvojové projekty a může být čerpána až do roku 2013, je tak za více než polovinu trvání programu využito jen asi deset procent. Píše to ekonomický list Financial Times (FT).

Brusel platil italskou mafii

Noviny se odvolávají na interní dokumenty Evropské komise. Z jiných evropských statistik zase vyplývá, že v předchozích dvou sedmiletých programech bylo ze strukturálních fondů vyplaceno omylem v přepočtu asi 8,4 miliardy dolarů. Z této částky se zatím asi 75 procent čerpaných prostředků už ale vrátilo zpět. Přitom však existuje podezření, že desítky milionů eur nezákonně čerpal také organizovaný zločin, včetně italské mafie.

Program rozvoje zaostalých oblastí EU komise financuje z Fondu soudržnosti, Evropského sociálního fondu a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Právě tyto fondy mají na léta 2007 až 2013 k dispozici 347 miliard eur.

Redaktoři FT ve spolupráci s odborem pro investigativní žurnalistiku se na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU podívali podrobněji. Odhalili přitom několik problematických bodů, které se týkají správy programu. Takzvané fondy soudržnosti, o které jde, přitom tvoří více než třetinu rozpočtu EU a zároveň patří k největším programům na podporu veřejných výdajů na světě.

Dotace končily v Coca-Cole i jinde

Komplexnost programu financování znamená, že ústřední dohled nad tím, jak jsou peníze z programu skutečně využity, je málo efektivní. Když například redaktoři a zmíněný odbor pro investigativní žurnalistiku chtěli analyzovat čerpání prostředků z těchto programů, museli si nejprve vytvořit databázi a z národních úřadů v jednotlivých zemích si stáhnout více než 600 souborů v 21 jazycích.

Při podrobném zkoumání se například zjistilo, že subvence byly přiděleny také nadnárodním koncernům, mezi nimiž byly podniky jako IBM, Nokia Siemens či Coca-Cola. Program je přitom určen na podporu malých a středních podniků. Další firmy pak fondy EU využívají k přemístění továren do zemí s levnější pracovní silou, přestože existují pravidla, která takový postup výslovně zakazují.

Podle Evropské komise existuje několik důvodů, proč se peníze na rozvoj využívají tak málo. Jedním z nich je i doba potřebná k výběru projektů a k následnému uvolnění pomoci z Bruselu. Komise už nicméně zahájila veřejné konzultace, aby zjistila, jak politiku soudržnosti nejlépe reformovat. Chtěla by snížit počet prioritních oblastí a zavést přísnější výkonnostní cíle. Některé členské země EU nicméně podle FT komisi tlačí k tomu, aby veškeré budoucí financování přesunula do chudších zemí.

Představitelé EU financování z fondů soudržnosti obecně podporují jako prostředek ke splnění základního cíle EU. Tím je podpora hospodářského růstu v nejchudších oblastech Evropy a snaha snížit rozdíly ve výši příjmů v jednotlivých zemích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy