Bogdanka je moc drahá. Bakala stáhl nabídku koupit důl

Ekonomika Ekonomika
30. 11. 2010 11:50
NWR se podívá po jiných příležitostech v Polsku, říká šéf firmy
Poláci na nabídku NWR nekývli. Chtěli za Bogdanku moc peněz, Bakala další důl nezíská
Poláci na nabídku NWR nekývli. Chtěli za Bogdanku moc peněz, Bakala další důl nezíská | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnost NWR, v níž drží největší podíl český miliardář Zdeněk Bakala, stáhla nabídku na koupi polského dolu Bogdanka.

NWR oznámila, že majitelé Bogdanky nereagovali tak, aby mohla získat nejméně 75 procent akcií, a nabídka tak pozbývá platnosti.

Mike Salamon, předseda představenstva NWR, uvedl:  "Byla to především otázka ceny. Máme dlouhodobě konzistentní politiku přísné finanční disciplíny, nabídku nebudeme už zvyšovat."

Bakala chtěl dát za Bogdanku zhruba 20 miliard korun, ale majitelé se po celou dobu převzetí bránili zuby nehty. Mezi nimi jsou především polské penzijní fondy.

NWR podle ředitele Salamona pokračuje ve zkoumání dalších příležitostí v Polsku a na Ukrajině. "Náš závazek nadále investovat do stávajících rozvojových polských projektů Dębiensko a Morcinek zůstává nezměněn," uvedl Salamon.

Společnost NWR je největší producent černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Je registrovaná v Nizozemsku a zaměstnává přes 18 800 pracovníků. Tržní kapitalizace NWR činila cca 2,2 miliardy eur (v listopadu 2010).

Bogdanka, registrovaná v Polsku a kotovaná na Varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku.  Je také jednou z nákladově nejefektivnějších společností těžících černé uhlí v Polsku.

 

Právě se děje

Další zprávy