Vyšší daně kvůli krizi? Česko je zatím výjimkou

Petr Kučera Petr Kučera
29. 11. 2010 14:31
Průzkum KPMG: Superhrubá mzda je českým specifikem a ztěžuje porovnání
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Celosvětový pokles sazeb daní z příjmů fyzických osob, který probíhal v posledních sedmi letech, je zřejmě u konce. Kvůli rostoucím státním dluhům se naopak řada států rozhodla daně zvýšit. Vyplývá to z průzkumu sítě poradenských společností KPMG v 86 zemích světa.

Přestože ve většině zemí zůstávají daňové sazby zatím stejné, je patrný obecný vzrůstající trend. "Ukazuje se, že vlády pomalu začínají zvýšení daňové sazby vnímat jako prostředek pro boj se státním dluhem," říká Jan Žůrek, řídící partner společnosti KPMG Česká republika

Navýšení celosvětového průměru sazby daně z příjmů fyzických osob o 0,3 procenta má na svědomí především Evropa. K dílčím změnám ovšem dochází i mimo evropský kontinent.

"Daňové úřady jsou pod vzrůstajícím tlakem státu, který vyžaduje, aby identifikovaly a zajistily čím dál větší výnosy do státního rozpočtu. Začínají proto vyvíjet velmi sofistikované a pečlivé aplikace daňových pravidel," dodává Žůrek.

Nízká rovná daň? Zapomeňte

Průzkum ukázal, že hlavní změny v oblasti daňových sazeb se letos odehrály v Evropě. Nejvyšší daně z příjmů fyzických osob stále platí občané Evropské unie, v níž průměrná sazba za poslední rok vystoupala téměř o půl procenta.

"Iniciativy vlád ve střední a východní Evropě ohledně nízké rovné daně, jež generovaly historicky nevídaný sestupný trend, v tuto chvíli stagnují," říká Žůrek.

Estonsko, které rovnou daň zavedlo jako první již v roce 1994 a do roku 2012 zamýšlelo snížit sazbu na 18 procent, bylo nuceno své plány přehodnotit. Lotyšsko navýšilo svou rovnou daň z 23 procent v roce 2009 na 26 procent v roce letošním.

V západní Evropě se vzrůstající trend, který loni iniciovalo Irsko svým pětiprocentním navýšením, rozšířil i do dalších zemí. Zatímco v Irsku letos horní sazby vzrostly o jedno procento, Velká Británie je zvedla ze 40 procent v období 2009/10 na 50 procent v období 2010/11, což je v celosvětovém měřítku nejvyšší nárůst sazeb.

Island, který se vyrovnává s kolapsem celého svého bankovního sektoru, nahradil systém rovné daně progresivním zdaněním a navýšením horní hranice daně z příjmů fyzických osob o zhruba devět procent.

Řecko v odpovědi na alarmující deficit veřejných financí zvedlo horní hranici o pět procent. Portugalsko ji zvýšilo o téměř čtyři procenta a Francie o jedno procento.

Existují však i výjimky - některé vlády se rozhodly sazby snížit, a stimulovat tak případné investory. Dánsko ve snaze stimulovat spotřebitele k větším nákupům snížilo horní sazbu o téměř sedm procent.

Patnáct procent, nebo dvacet dva?

Průzkum také potvrdil, že Česká republika patří v rámci EU s 15% sazbou mezi země s nižším zdaněním příjmů fyzických osob.

"Obdobnou sazbu má ještě Litva a nižší pak jen Bulharsko (10 procent). Srovnání však znesnadňuje český koncept takzvaný superhrubé mzdy, která  zahrnuje i sociální pojištění placené zaměstnavatelem  a v ostatních evropských státech se nepoužívá," dodává Žůrek z KPMG.

Efektivní srovnatelná sazba v Česku je - při zohlednění superhrubé mzdy - podle Žůrka 21 až 22 procent.

Připomíná také zátěž sociálního pojištění, která je v Česku výrazně vyšší než v mnohých jiných členských zemích. Přičteme-li tuto zátěž k sazbě daně z příjmů, řadí se Česko v evropské sedmadvacítce zhruba k průměru.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Kdo lépe bydlí, zaplatí víc. Stát už dělá cenové mapy
Máte staré údaje v obchodním rejstříku? Stát přitvrdí
Daňová složenka končí. Plaťte jinak, nebo s poplatkem

Zatím jen nepřímo

Česká koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podle programového prohlášení nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob. Proto odmítla i další z návrhů ČSSD na obnovení vyšší daňové sazby pro lidi s výrazně nadprůměrnými příjmy.

Celkové daňové zatížení se tak od roku 2011 zvýší jen nepatrně - zejména kvůli takzvané povodňové dani. Základní sleva na poplatníka totiž klesne o 100 korun měsíčně. Skončí také některá dosavadní osvobození od daně.

 

Právě se děje

Další zprávy