Šestý největší solární park je v reklamaci kvůli sněhu

Karel Toman
1. 12. 2010 6:00
20 tisíc panelů elektrárny z holdingu Pavla Tykače by nadílka údajně poškodila
Foto: Jan Langer

Bařice-Velké Těšany - Je to jako film pozpátku.

Zatímco všude jinde se solární elektrárny horečnatě dokončují, aby stihly získat letošní štědré výkupní ceny, ta v bývalé raketové základě nad obcí Velké Těšany u Kroměříže byla stejně rychle rozebrána.

Během posledních čtyř týdnů zmizela z šesté největší fotovoltaické elektrárny v Česku patřící firmě REN Power skupiny Czech Coal Pavla Tykače většina z celkem 24,5 tisíce solárních panelů od firmy FCP.

Nad čerstvě zasněženými kolejemi rozježděného bláta tam dnes ční jen prázdné kovové nosníky.

Majitel elektrárny a dodavatel panelů se nemůžou shodnout, kdo reklamaci inicioval. Důvodem je každopádně právě sníh.

My s reklamací nepřišli, tvrdí obě strany

"Dodavatel signalizoval potenciální možnost výskytu drobných nedostatků v oblasti mechanických vlastností některých výrobních šarží panelů," vysvětluje trochu zaobaleně mluvčí Czech Coal Simona Hanna.

Podle dodavatele si naopak stěžoval Czech Coal.

"Podle názoru zákazníka by v případě výskytu vysoké vrstvy sněhu  mohlo dojít k poškození panelů," vysvětluje Miroslav Šafár, výkonný ředitel společnosti FCP.

"Vzhledem k zákaznicky orientovanému přístupu naší společnosti jsme se zákazníkem o jeho názoru hlouběji nepolemizovali a jako preventivní opatření jsme navrhli kontrolu panelů ve výrobním závodě," dodává.

Podívejte se, kde stojí největší solární parky v Česku

"Na chystanou opravu mně upozornili předem, ta závada se prý vyskytla už vloni v zimě," tvrdí Věra Halamová, starostka dvojobce Bařice-Velké Těšany, nad kterou se elektrárna rozkládá, a z níž obec pobírá roční nájem .

Výrobce panelů zaplatí nevyrobenou elektřinu

Podle firmy však žádné akutní nebezpečí poškození panelů nehrozí, přesto provádí některé panely na zadní straně zpevnění. „U ostatních dodávek realizovaných naší společností se tento problém nevyskytl a nevyskytuje," ujišťuje Šafár.

Samotná oprava není podle šéfa FCP příliš nákladná, vyšší náklady budou však představovat úhrady ušlých tržeb majiteli elektrárny.

"Z tohoto důvodu byla kontrola panelů posunuta do období, kdy je výroba fotovoltaické elektrárny nejnižší a ještě nenapadl sníh," upřesňuje Šafár. „Celkový dopad na naši společnost bude minimální, s ohledem na obchodní tajemství však nebudeme uvádět číselné údaje," tvrdí.

Panely podle něj budou zpátky do dvou měsíců.

Slunce namísto raketové základny

Solární elektrárna leží na vrcholu oblého kopce nad obcí Velké Těšany u Kroměříže, kde byla původně umístěna jedna z asi 40 raketových základen Protivzdušné obrany státu Československé socialistické republiky.

Rozléhá se na ploše 8,3 hektaru s spuštěna byla 7. prosince 2009. Jejím majitelem je společnost REN Power CZ Solar II, a svým výkonem 7,3 megawattů je podle posledních čísel Energetického regulačního úřadu šestá největší v zemi.

Před stavbou odhadoval Czech Coal náklady na elektrárnu na 400 milionů korun, roční tržby na 40 milionů a investice se měla vrátit za 15 let.

Obec dostala v den kolaudace sto tisíc korun, roční nájem z pozemků činí 250 tisíc plus roční dotace na investice v obci ve výši dalších 100 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy