České Dráhy se přehouply do zisku. I když jen těsně

Ekonomika Ekonomika
25. 11. 2010 16:55
Dráhy prodaly letos více jízdenek a mohou opravit další vagony
Do vlaků Českých drah letos nastoupilo více lidí
Do vlaků Českých drah letos nastoupilo více lidí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O půl miliardy lépe než ve stejném období loňského roku hospodařily letos České dráhy. Dokonce se za první tři čtvrletí letošního roku dostaly do zisku 48 milionů korun.

Podnik výsledky oznámil v tiskové zprávě. Své lepší hospodaření zdůvodňuje vyššími tržbami a provozními úsporami. Provozní výsledek před započtením odpisů (EBITDA) dosáhl 1,2 miliardy korun.

"Celkové tržby za prvních devět měsíců dosáhly téměř 22 miliard korun. Velmi pozitivní je růst tržeb z přepravy cestujících, kde jsme od ledna do září meziročně utržili o 117 milionů víc," uvedl ředitel drah Petr Žaluda.

Celkem dráhy prodaly jízdenky za 4,5 miliardy korun, zbytek tržeb plyne Českým drahám například z pronájmů vagonů nebo nemovitostí a ze zajišťování dopravní cesty pro správu železnic.

Dráhy letos opraví více vagonů

Náklady se oproti loňsku téměr nezměnily. Jsou 22 miliard korun. Osobní náklady klesly o 386 milionů korun, tedy čtyři procenta, náklady na elektrickou energii se snížily o 165 milionů Kč.

"Díky těmto úsporám jsme naopak mohli za devět měsíců vynaložit mnohem více prostředků do oprav, především železničních vozidel. Tato položka nám meziročně vzrostla o 497 milionů na 1,4 miliardy korun," doplnil Žaluda.

Rychlíky objednává a platí ministerstvo dopravy, celkem na úhradu prokazatelné ztráty dá drahám letos čtyři miliardy korun. Lokálky objednávají kraje, za celý rok za ně zaplatí osm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy