Šéf ČEZ online: O cenách elektřiny, plynu i svém platu

Karel Toman
26. 11. 2010 13:36
Generální ředitel ČEZ Martin Roman odpovídal čtenářům Aktuálně.cz.
Foto: Ludvík Hradilek

Online rozhovor - ČEZ plánuje výstavbu nových malých plynových elektráren, v nichž bude vyrábět elektřinu a teplo přímo u zákazníků. V decentralizaci výroby vidí generální ředitel ČEZ Martin Roman budoucnost, ukázalo se v hodinovém online rozhovoru, který Roman se čtenáři Aktuálně.cz vedl.

Roman z počítače ve své pracovně také napsal, že ČEZ už neplánuje další nákupy slunečních elektráren, nebo že z tolik kritizovaných zahraničních investic (70 miliard korun) se už majitelům ČEZu vrátila více než polovina.

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku klesl skupině ČEZ zisk meziročně o sedm miliard, je tak v dlouho nepoznané situaci. Zastavil zahraniční expanzi, omezil investice na příští čtyři roky o sto miliard, a odložil dostavbu jaderných bloků v Temelíně.

ČEZu kleslo úvěrové hodnocení

Ratingová agentura S&P sice tyto úspory ocenila, přesto ČEZu před dvěma týdny zhoršila úvěrové hodnocení. Vedlo ji k tomu hlavně očekávání slabých velkoobchodních cen elektřiny na českém trhu.

Rok 2010 byl tedy pro ČEZ hodně rušný. Jaký ale bude rok příští?

Přečtěte si odpovědi na otázky, ke kterým se během hodiny vyhrazené pro rozhovor dostal generální ředitel ČEZ Martin Roman. Omlouváme se čtenářům, na jejichž otázky se z časových důvodů nedostalo.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:30Autor: Jan Zahradník

Otázka: Dobrý den, otázečka je nebo byl váš tchán pan Dyba? Děkuji za odpověď.

Martin Roman: Opravdu není, můj tchán pracoval celý život jako úředník pro normalizaci měření.:-)

Odpovězeno: 26. 11. | 09:32Autor: neo

Otázka: Dobrý den, podporujete finančně i jiné subjekty než školy? Lidé vás mají za zbohatlíka, možná lakomce. Mohl byste uvést, jestli sponzorujete i další prospěšné aktivity krom vzdělání? děkuji

Martin Roman: Určitě, mnoho let podporuji např. postižené děti na Severní Moravě.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:32Autor: Zdeněk Urban

Otázka: Dobrý den pane Romane.
Třídíte odpad?Máte vůbec Vy, ve svém postavení čas na trochu ekologie?
Děkuji

Z.U

Martin Roman: Ano. Třídíme doma odpad.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:34Autor: Petr Vostrý

Otázka: Dobrý den, pane řediteli. Jsem akcionářem firmy, kterou vedete. Nepatrným, pravda, ale přesto v akciích ČEZu jsem spatřoval alternativní možnost , jak si zaopatřit důchod. Jenže teď jsem hodně nejistý, máte pro mne nějaké uklidnění? Jaké jsou argumenty pro to nezbavit se akcií ČEZ? Děkuji

Martin Roman: Hlavním argumentem pro Vás může být to, že ČEZ je silná a stabilní společnost a s pravidelnou dividendovou politikou, jejihž akcie rostly v posledních letech významně více než akcie konkurentů.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:36Autor: Pokorný

Otázka: Temelín vyrábí elektřinu 1KWh za 1 Kč.Německý EON nám ji prodává za 5 Kč. EON si miliardové zisky odváží do Německa. ČEZ je odvádí do státní pokladny. Co si myslíte o rozumu našich vládců.

Martin Roman: Jsme hrdi na to, že většina našich zisků skončí u Českého státu, který díky nim může financovat např. penzijní reformu. Za posledních 6 let odvedl ČEZ státu na dividendách, daních a odkupu státních akcií více než 200 mld. Kč.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:38Autor: Resl

Otázka: Co by se muselo stát a za co nesete osobní odpovědnost, abyste nedostal prémie, ale naopak vám byla udělena pokuta k zaplacení vašeho prohřešku. Stačí mi konkrétní odpověď. Díky za upřímnost.

Martin Roman: Mé prémie jsou závislé na ekonomickém fungování firmy. V případě, že firma nebude mít dobré hospodářské výsledky, nedostanu prémie.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:40Autor: Jan Grohmann

Otázka: Dobrý den, jak to vypadá s vaší podporou programu e-mobility. Plánujete nějakým způsobem více "nakopnout" přechod automobilové dopravy na elektřinu? Např. nakupem aut na elektřinu, budování dobíjecích stanic, podpora výzkumu a vývoje v tuzemsku...
Předem děkuji za odpověď

Martin Roman: Ano plánujeme. V tuto chvíli běží tender na budování dobíjecích stanic a zároveň finišujeme jednání s automobilkami. V příštím roce určitě v této oblasti uvidíte konkrétní výsledky.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:41Autor: Akcionář

Otázka: Jaké akvizice plánuje a připravuje ČEZ v Rusku ?

Martin Roman: Žádné. Jako jedni z prvních jsme opustili ruský trh, a také proto jsme nemuseli odepisovat tak astronomické částky jako naši konkurenti.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:43Autor: P simi

Otázka: Dobrý den rád bych se zeptal na větrníky v německu když je velký vítr ohrožuje naší el.sít elektřina z německa nedá se vypnou nějaký jistič aby k nám tato elektřina nepřicházela(přestřihnou dráty,jakkoliv zamezit)

Martin Roman: Ano, toto je bezpochyby významné ohrožení české elektrické sítě. Technické prostředky existují, podle našich informací se provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, na toto připravuje.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:46Autor: K.S.

Otázka: Jaka firma je dle Vas momentalne nejefektivnejsi (mate nejaky vzor?), z Vaseho pohledu a pozice top managementu?

Martin Roman: Naším cílem je, aby dlouhodobě nejefektivnější evropskou energetikou byl právě ČEZ! :-)Jinak obecně je o mně známo, že si vážím toho kam za své působení posunul GE jejich dlouholetý šéf Jack Welch.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:48Autor: zvědavec

Otázka: Jak jste se dostal na svůj současný post? Prošel jste výběrovým řízením? Kdo byl v komisi?

Martin Roman: Ano prošel. Komisi tvořila Dozorčí rada, která si najala headhunterskou firmu, která dávala doporučení.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:51Autor: Tesař Petr

Otázka: Bude příští rok Čez stavět další FVE ? Pokud ne, bude příští realizovat investice v jinych obnovitlených zdrojích a připadně v jakých ? A poslední otázka, jaký obnovitelný je či bude, dle Vás, trvale udržitelný ?

Martin Roman: Příští rok neplánujeme výstavbu žádných FVE. I letos jsme zastavili projekty vlastních FVE, abychom nezvyšovali celkový instalovaný výkon v ČR. Koupili jsme pouze ty projekty, u kterých bylo jednoznačné, že stejně vzniknou (měly získaná veškerá povolení) a v tomto případě jsme považovali za lepší, že zisky z takovýchto projektů poplynou prostřednictvím našich dividend českému státu než zahraničním investorům.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:56Autor: f

Otázka: Můžete přesně specifikovat v jaké výši a hlavně do čeho jste investovali finanční prostředky na Balkáně? ČEZ vlastní ze 70% stát , investovali jste peníze daňových poplatníků a ti mají nárok vědět , kdo ponese odpovědnost za případný neůspěch.

Martin Roman: Investovali jsme tam naše zisky. A doposud jsme investovali cca 70 mld. Kč (v ČR za tuto dobu více jak 200 mld. Kč!) Zahraniční investice za tuto dobu vytvořily kumulovaný hrubý zisk (EBITDA) ve výši cca 38 mld. Kč, což je vyšší číslo, než jsme předpokládali v době akvizice.

Odpovězeno: 26. 11. | 09:58Autor: Rybová

Otázka: Jak si máme vykládat odbočky, do kterých se ČEZ vydává: plyn, elektroauta, výrobu tepla (tedy vše kromě výroby, distribuce a prodeje elektřiny). Nedopadne to stejně jako se zahraniční expanzí? Nevycouváte z toho ve chvíli, kdy se ukáže, že to nepřináší takový zisk jako vyrábět v Česku proud? Díky

Martin Roman: K dnešnímu dni jsme již získali více jak 51 tisíc zákazníků na odběr plynu z řad českých domácností. Plyn jsme začali nabízet od letošního června, takže za půl roku jde o výborný výsledek. Naše nabídka je pro zákazníka velmi výhodná, aktuálně je naše cena o více jak 9 % levnější než u konkurence. Zákazníci, kteří s ČEZ Prodej uzavřou smlouvu o dodávkách plynu získají výhodnější cenu s garanci minimálně o 5 % nižší ceny do konce roku 2011. Ale jak můžete vidět, jde o minimální garanci. Takže vycouvávat se rozhodně nechystáme :-).

Odpovězeno: 26. 11. | 10:02Autor: Robin

Otázka: Jaké jsou reálné ztráty v distribuční soustavě v Albánii a jaký mají vliv na ziskovost této akvizice ?

Martin Roman: V Albánii jsou ztráty v distribuční soustavě logicky podstatně vyšší než v České republice. Nám se během prvního roku našeho působení podařilo tyto ztráty o několik procent snížit. Ač jsme s tím při valuaci společnosti nepočítali, již letos bude společnost v zisku. Pro srovnání, za zákazníka v Albánii jsme zaplatili téměř stokrát méně, než kolik je cena české distribuce.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:06Autor: beiby

Otázka: To se nestydíte každý rok, x let po sobě zdražovat elektřinu a na druhou stranu člověk slyší jaké máte nehorázné příjmy a zisky v čezu. Tahle budou obyčejní lidi šetřit elektřinou, ale vy budete zdražovat, zdražovat radši víc. Co mi k tomu řeknete?

Martin Roman: Cenu elektřiny tvoří dvě složky: cca polovinu tvoří samotná cena elektřiny (tzv. silová elektřina), tu ČEZ pro letošní rok slevnil o více než 15%. Druhou polovinu tvoří regulovaná složka (platby distributorům za vybudování a správu sítě, přenos elektrické energie a hlavně v posledním roce stále rostoucí příspěvek na obnovitelné zdroje). Právě dramatický růst příspěvků na obnovitelné zdroje stojí za očekávaným růstem elektrické energie na příští rok.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:11Autor: Pítr

Otázka: Dobrý den
Mám více otázek.
1. Myslíte si, že platy a odměny managerů v ČEZu (tedy i Váš plat) odpovídají výši přínosů pro společnost ČEZ.
2. Zdá se Vám v pořádku, že do dozorčí rady ČEZu jsou bráni i nekompetentní lidé (= nemají vzdělání a ani potřebné znalosti a zkušenosti).

Martin Roman: Ve světě obecně odpovídají platy manažerů významu, velikosti a ziskovosti společností, které řídí. V tomto srovnání rozhodně nejsou platy managementu ČEZu nad úrovní ostatních evropských energetik. Problém je, že médii je často zaměňován potenciální výnos z opčního programu (který je jednorázový a teoretický, nastal by pouze v případě, kdyby daná osoba prodala akcie v den jejich nejvyššího kurzu) s platem. Obsazování dozorčí rady je věcí akcionářů a nám je nepřísluší komentovat.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:14Autor: Tenista

Otázka: ČEZ jako majoritní "dodavatel" elektřiny na PXE (Ener.burza Praha) a zároveň také její majoritní odběratel v podstatě vylučuje nějaký podstatný vliv trhu, kterým se tak rád oháníte. Ceny určuje ČEZ a ne trh. Kdy tento "socialistický" byznys stát a ČEZ ukončí ?

Martin Roman: Většina Evropy (Francie, Německo, Benelux, ČR, SR, Polsko, Maďarsko, Rakousko)má plně propojený trh s elektřinou, takže cena je v každém okamžiku, v každé zemi zhruba stejná. Podíl ČEZu na tomto trhu je něco více než 3%, z čehož vyplývá, že rozhodně nejsme schopni cenu na burze ovlivnit.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:16Autor: f

Otázka: Nemyslíte si že úlohou ČEZu by měla být hlavně domácí distribuce a investice v zahraničí přenechat bankám?

Martin Roman: Česká republika je pro ČEZ každopádně tím nejdůležitějším regionem a směřuje sem několikanásobně více investic než do zahraničí. Na druhou stranu, pokuď je příležitost získat v zahraničí za dobrou cenu aktiva, která budou přinášet do budoucna ČEZu zisky, je to výhodně pro akcionáře ČEZu (zdaleka největším je český stát).

Odpovězeno: 26. 11. | 10:20Autor: Adam

Otázka: Jaká je vaše strategie firmy na příští rok? Plánujete nějaké velké investice či expanze do budoucna? Díky za odpověď

Martin Roman: Klíčovou aktivitou na příští rok je "Nová vize". Jedná se o změnový program pro celou skupiny, jehož cílem je připravit skupinu ČEZ na efektivní fungování v době ekonomické krize i na etapu po ní.
V příštím roce také uvedeme do provozu první malé kogenerační jednotky, což znamená malinké plynové elektrárny, které přímo u zákazníků budou vyrábět až s 90procentní účinností teplo a elektřinu. V decentralizaci a v malých elektrárnách určitě vidíme budoucnost. Nyní finišuje tendr na dodavatele těchto malých kogenerací, počítáme s jejich instalovaným výkonem od stovek kilowatt do jednotek megawatt. Neznamená to samozřejmě, že by velká energetika již neměla budoucnost, ale ta decentralizovaná bude hrát mnohem větší roli než dosud. Během dvou let bychom rádi měli v těchto zdrojích zhruba 8 - 10 MW.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:23Autor: Jiří H.

Otázka: Dobrý den,
velice mě uchavcuje vaše pozice, asi si dokážu představit, jak tvrdě každý den pracujete, a proto mám pouze tyto dvě otázky. Jak si jeden z nejlepších manažerů dokáže užít dny volna, pokud teda vůbec nějaké má a jak oslavíte Vánoční svátky? Přeji Vám i nadále mnoho úspěchů v životě.

Martin Roman: Když už mám volnou chvíli, snažím se ji strávit se svými malými dětmi nebo ji věnovat sportu, který mi pomáhá udržet se v kondici. Vánoční svátky strávím jako vždy s rodinou v České republice.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:27Autor: Jana

Otázka: Přestože zastaralá technologie,kterou ČEZ hodlá použít při "rekonstrukci" el. Prunéřov nesplňuje požadavky na BAT, lživě ji za ni vydáváte. Není důvodem fakt, že jste jako bývalý ředitel Škody, která bude dodávat turbíny, vyhověl jejichž přání?

Martin Roman: Rekonstrukcí Prunéřova se zvýší učinnost elektrárny z cca 33% na cca 40%. Vzhledem k tomu, že v lokalitě Prunéřova je omezená dostupnost hnědého uhlí (jak z phledu kvality tak z pohledu množství), tak jiné řešené nebylo možné. Z pohledu životního prostředí, tedy všech škodlivých emisí, je toto řešení zcela srovnatelné s novým blokem. Jen pro srovnání emise oxidu siřičitého budou na úrovni pouhých 3% oproti roku 1989.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:29Autor: Jan Matějů

Otázka: Dobrý den,
chtěl jsem se Vás zeptat, jak moc nebo o kolik procent se zvýší spotřeba fosilních paliv atd. v důsledku potřeby vyregulovávat fluktuace sítě způsobené obnovitelnými zdroji. Je vůbec možné při dalším zvýšení FV energie tyto fluktuace vyregulovat? Jak?
Předem děkuji za odpověď.

Martin Roman: Instalace FVE, jako neregulovatelného zdroje, si samozřejmě vyžádá zvýšenou potřebu regulačních zdrojů, které z logiky věci většinou spalují fosilní paliva, hlavně plyn.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:32Autor: Adam

Otázka: Jak mužou být prémie zavislé na hospodářských výsledcích firmy, která ma prakticky monoplní postavení na trhu?

Pokud by zdražovala firma, která má například 10 procent trhu, tak by zdražením velmi pravděpodobně lepších hospodářských výsledku nedosáhla, naproti firma s 90 procenty vydělá hodně.

Martin Roman: I přes obecnou představu náš podíl na dodávkách elektřiny koncovým zákazníkům v ČR je na úrovni cca 40%. Konkurence sílí každým rokem, mezi zavedenými dodavateli (distributory, tj. EON, PRE) je ČEZ zdaleka nejlevnější.

Odpovězeno: 26. 11. | 10:35Autor: Filip

Otázka: Pěkné páteční dopoledne, jen jsem chtěl pogratulovat. Ve stále zakomplexovaném Česku si asi málokdo váží, že někdo "domácí" může něco dokázat. Já si toho cením a gratuluji!

Martin Roman: Díky moc. I my jsme hrdi na to, že česká firma může porážet velké světové koncerny a svými zisky pomoci českému státu.

Čas bohužel vypršel, děkuji Vám za všechny otázky a přeji Vám krásný víkend!

 

Právě se děje

Další zprávy