Nálada v ekonomice se zlepšuje. Kromě stavebnictví

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 11. 2010 10:13
Důvěra v ekonomiku stoupá hlavně díky spotřebitelům a průmyslovým podnikům.
Průmysl už krize postupně opouští, na stavebnictví teprve dopadá. Ilustrační foto.
Průmysl už krize postupně opouští, na stavebnictví teprve dopadá. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spotřebitelé i podnikatelé české ekonomice věří o něco víc než před měsícem a mnohem víc než loni v listopadu. Indikátor důvěry, který pravidelně sestavuje Český statistický úřad, stoupl od října o 1,3 bodu a oproti loňské nízké hodnotě dokonce o 11,7 bodu.

Rychleji rostla důvěra spotřebitelů, která se obvykle mění dynamičtěji než ta podnikatelská. Zvýšila se o 2,2 bodu za měsíc, index u podnikatelů rostl o 1,1 bodu.

Nejoptimističtějším odvětvím je průmysl, kde se hodnocení celkové ekonomické situace podle statistiků značně zvýšilo. Růžovější jsou i vyhlídky do budoucna.

"Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zlepšení výrobní činnosti i zaměstnanosti," uvedl úřad ve zprávě. Velmi nízký údaj z loňského roku ukazuje meziroční růst optimismu v průmyslových firmách o 23,7 bodů.

Zato ve stavebnictví je důvěra v ekonomickou situaci nejnižší od roku 1999. Hodnocení aktuálního stavu se sice od října mírně zvýšilo, ale již dříve nízké hodnocení celkové poptávky kleslo ještě níž. Stavebníci mají podle vlastních odhadů nyní zajištěnou práci na 8,2 měsíce dopředu.

"Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v říjnu, pro příštích šest měsíců jsou téměř stejná. Celkově se důvěra ve stavebnictví v říjnu vlivem poptávky snížila o 2,5 bodu, je také o 6,5 bodu nižší než před rokem," uvedl úřad.

Hůř než před měsícem hodnotili svou situaci podnikatelé ve službách. O něco se sice zlepšily jejich vyhlídky na nadcházející tři měsíce, horizont šesti měsíců ale hodnotí hůř než před měsícem.

 

Právě se děje

Další zprávy