Stavební spoření už nebude tak lákavé, zjistila anketa

Ekonomika Ekonomika
23. 11. 2010 12:35
Naopak zřejmě vzroste zájem o termínované účtu i investiční produkty

Praha - Už jen menšina z těch, kteří nyní mají stavební spotření, hodlá znovu uzavírat smlovu s nějakou stavební spořitelnou. Je to kvůli novým podmínkám vztahujícím se ke stavebnímu spoření.

Tento údaj vyplynul z ankety serveru bankovnipoplatky.com. Ankety se zúčastnilo 590 lidí.

K obnovení smlouvy se i přes nový zákon upravující podmínky stavebního spoření, naopak chystá 18 procent dotázaných. Stavební spoření nemá, ale uvažuje o jeho uzavření pět procent respondentů, více než pětina pak stavební spoření nemá a ani o něm neuvažuje.

"Z našeho pohledu se jedná o racionální výsledky, neboť zejména v důsledku omezení státní podpory skutečně predikujeme pokles zájmu o produkt stavební spoření, a to na úkor jiných produktů, které nabývají na oblibě, například termínovaných účtů družstevních záložen či různých investičních produktů," uvedl analytik serveru Aleš Rod.

Spořitelny budou o klienty bojovat

Rod ale očekává, že stavební spořitelny se nebudou chtít vzdát bez boje. "Prvním krokem jistě bude snížení poplatku za zřízení smlouvy o stavebním spoření, dále předpokládáme, že spořitelny přijdou s různými bonusy, dárky či masivními reklamními kampaněmi. To se ostatně děje už nyní," uvedl majitel serveru Patrik Nacher.

Poslanecká sněmovna i Senát již schválily zákon měnící podmínky stavebního spoření. Změna zákona počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření.

V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně. Normu nyní posuzuje prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy