Strany si rozdělily kontrolu nad ČEZ, šéfem je Říman

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 11. 2010 9:50
Po třech členech mají ODS a TOP 09, Věci veřejné a ČSSD každá jedno křeslo.

Praha - Politické strany si rozdělily křesla v dozorčí radě energetického gigantu ČEZ. O novém personálním obsazení rozhodla mimořádná valná hromada. V čele rady bude i nadále exministr Martin Říman (ODS).

Po třech křeslech připadne ODS i TOP 09, po jednom pak Věcem veřejným a ČSSD. Další čtyři místa zůstanou obsazena zástupci zaměstnanců a lidé se na nich měnit nebudou.

Kromě Římana potvrdila valná hromada ve funkci i někdejšího ministra financí Eduarda Janotu, který zastupuje TOP 09. Oba jsou členy rady už od srpna.

Naopak nováčky budou za ODS šéf jihomoravské organizace Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal, TOP 09 bude nově zastupovat Zdeněk Hrubý, který je členem dozorčí rady už od roku 2003, a poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí Ivo Foltýn.

Věci  veřejné své křeslo obsadí vrchním ředitelem pro ekonomiku z ministerstva dopravy Lukášem Hamplem, sociální demokraté dosadili do dozorčí rady někdejšího ministra zahraničí Jana Kohouta.

Stát v ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku 51,9 miliardy Kč dividendu téměř 20 miliard korun. Letos ČEZ předpokládá kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard Kč

 

Právě se děje

Další zprávy