Úřady Bakalovi uvolnily cestu k polskému dolu Bogdanka

ČTK ČTK
17. 11. 2010 15:30
NWR by se spojením s dolem Bogdanka stal středoevropským lídrem v těžbě uhlí
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Varšava - Polský antimonopolní úřad v úterý povolil případnou fúzi těžební společnosti NWR a přední polské uhelné společnosti Bogdanka. Dnes o tom informovala NWR, která začátkem října předložila nabídku ke koupi všech akcií Bogdanky.

S tím ale nesouhlasí její současní vlastníci, vedení firmy ani odbory. Předseda představenstva NWR Mike Salamon proto nově na internetové stránce společnosti Polákům vysvětluje, proč má NWR o Bogdanku zájem.

Bakala by byl s Bogdankou středoevropským lídrem

Spojením Bogdanky a NWR by podle polského webu NWR vznikl středoevropský lídr v produkci uhlí. Fúze by Bogdance přinesla zajištění do budoucnosti a možnosti dalšího růstu, uvádí NWR. "Chceme zdůraznit, že případné spojení by znamenalo tvoření nových pracovních míst a ne propouštění," uvedl na webu Salamon.

Připomněl, že NWR chce investovat do polského uhelného průmyslu, což by se případně týkalo i rozšíření těžby v Bogdance. NWR chce v Polsku začít znovu těžit uhlí v dole Dembieńsko ve Slezsku, kde chce podle Salamona investovat 350 milionů až 400 milionů eur (2,2 miliardy až 2,5 miliardy korun) a zaměstnat dalších asi 2500 lidí.

Má také koncesi na průzkum zásob v uzavřeném dole Morcinek. Salamon ujišťuje, že vedení Bogdanky by po případné fúzi zůstalo tam, kde je nyní, tedy ve východopolském Lublině, a mělo by na starosti projekty NWR v Polsku.

NWR za jednu akcii Bogdanky nabídlo 100,75 zlotého (626,2 Kč), celkem by za společnost zaplatila 3,4 miliardy zlotých (asi 21,1 mld. Kč). Vedení Bogdanky i její akcionáři dali už před časem najevo, že tato cena je příliš nízká. Skoro polovinu akcií Bogdanky vlastní penzijní fondy. Podle NWR je její nabídka slušná, různí představitelé této společnosti dali už několikrát najevo, že ji měnit nebudou.

Už po zveřejnění nabídky NWR zájem o Bogdanku projevila také polská uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), kterou vlastní stát. "JSW měla vystrašit NWR a penzijním fondům, akcionářům Bogdanky, ukázat, že její kurs poroste, a aby proto neprodávali její akcie," citoval tento týden list Rzeczpospolita nejmenovaný zdroj.

NWR chce v dole zvýšit těžbu trojnásobně

Bogdanka měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 85,5 milionu zlotých (asi 531 milionů Kč). Za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

V NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.

 

Právě se děje

Další zprávy