Česko ušetří miliardu,neplatí Kanaďanům za Let Kunovice

Tomáš Fránek
15. 11. 2010 12:15
Kanadská firma Česko zažalovala kvůli tomu, že neochránil investici do Letu Kunovice
Foto: Karel Toman

Brno/Kunovice - Česko nemusí zaplatit přes jednu miliardu korun kanadské společnosti Frontier Petroleum Services.

Stát totiž vyhrál arbitrážní spor s kanadskou společností, která si stěžovala na to, že Česko neochránilo investici firmy do Letu Kunovice, výrobce proslulých letadel L410.

"Na základě rozhodnutí arbitrů byly veškeré nároky kanadského investora definitivně zamítnuty, a ten je navíc povinen zaplatit České republice její díl nákladů na arbitráž," uvedlo ministerstvo financí.

Kanaďané naletěli

Kanadská firma vložila do otrokovického Moravanu, který je nyní v konkurzu, v roce 2001 přes 200 milionů korun, za které měla získat 49 procent akcií Leteckých závodů Kunovice (Let Kunovice). Akcie firma nezískala, peníze zpět také ne.

"Podáme žalobu vůči českému státu kvůli tomu, že neochránil naši investici. Česká republika nemá v rozhodčích řízeních právě dobrou pozici," řekl před třemi roky Jaroslav Sup z firmy Transfin International, která kanadskou společnost v České republice zastupovala.

Kanaďané tvrdili, že ke znehodnocení jejich investice by nedošlo, kdyby Česká republika byla zemí, kde soudy fungují v reálném čase.

Případ již v minulosti řešil rozhodčí soud ve Švédsku. Součástí dohody mezi firmami FPS a Moravan-Aeroplanes bylo ustanovení o tom, že případný spor bude řešit rozhodčí soud.

Správce soud neuznal

Stockholmský tribunál v roce 2004 rozhodl o nároku FPS na 49 procent akcií Leteckých závodů.

Přiznal mu právo na přednostní zajišťovací nárok k aktivům společnosti LET a k veškerému jmění společnosti Moravan-Aeroplanes až do doby, než bude půjčka 204,1 milionu korun splacena.

Moravan-Aeroplanes byl již v té době v konkurzu a konkurzní správce firmy švédský verdikt nerespektoval.

 

Právě se děje

Další zprávy