Výrobci zvedají ceny. Brzy to poznáme i v obchodech

Radek Pecák Radek Pecák
15. 11. 2010 9:29
Vyšší poptávka dovoluje průmyslovým výrobcům prodávat své zboží dráže
Ceny zemědělských produktů rostly nejvíce
Ceny zemědělských produktů rostly nejvíce | Foto: Reuters

Praha  - Stále rychleji rostou ceny, za které své produkty prodávají výrobci. Oproti září, kdy byl meziroční růst cen 2,4 procenta, narostl v říjnu na 2,6 procenta. V meziměsíčním srovnání se ale říjnové ceny průmyslových výrobců nezměnily.

Informaci zveřejnil Český statistický úřad.

Nejvíce meziročně vzrostly ceny zemědělských výrobců. Ty byly v letošním říjnu v porovnání se stejným měsícem loňského roku meziročně vyšší o 21,1 procenta.

Naopak stavební firmy musí jít dále s cenami dolů. Ceny stavebních prací klesly o 0,3 procenta a ceny tržních služeb se snížily o 1,2 procenta.

Zřejmě zdraží pečivo

Podle vývoje cen lze usuzovat, jak se budou vyvíjet ceny pro spotřebitele v obchodech. Tak například  podle vývoje cen jednotlivých zemědělských komodit  lze očekávat, že porostou ceny peičva (cena obilovin vzrostla o 6,4 %),  vajec (+5,6 procenta), ovoce (+9,2 procenta) a rostlinných tuků (olejniny + 11,8 %).

V průmyslu byly nejvyšší nárůsty zaznamenány u cen koksu a rafinovaných ropných produktů (o 24,4 %), chemických látek a výrobků (o 11,4 %) a obecných kovů a kovodělných výrobků (o 9,6 %).

Stále klesají ceny aut. Dokonce dopravní prostředky zlevnily vůbec nejvíce (o 4,3 %).

 

Právě se děje

Další zprávy