Zavolat si v Česku z budky je dražší než průměr EU

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 11. 2010 17:39
Nejdražší je volání v Belgii, nejlevnější ve Velké Británii.
Ve Velké Británii se volá z budky levněji než v Česku.
Ve Velké Británii se volá z budky levněji než v Česku. | Foto: Cushman&Wakefield

Praha - Telefonních automatů je na ulicích českých měst a vesnic k vidění stále méně. Volat z nich navíc přijde v Česku dráž, než v průměru ve zbytku Evropské unie. Spočítal to Český telekomunikační úřad.

Tříminutový hovor ve špičce přijde v Česku na 60 eurocentů, zatímco průměr v Unii je 50 centů. Nad průměrem je krom Česka ještě dalších deset zemí.

Nejhlouběji do kapsy musí volající v automatu sáhnout v Belgii, kde přijde tříminutový hovor na 1,5 eura, na druhém místě je Irsko s cenou jedno euro za tři minuty hovoru.

Naopak nejlevněji si lze z budky zavolat ve Velké Británii, Řecku, Lucembursku a Litvě.

V ČR se platí za impulzy

V současnosti se podle ČTÚ v evropských státech používají dva typy zpoplatňování volání z telefonních budek. Je to jednak klasický typ placení pevnou sazbou za minutu. Fixní cena se ve většině případů liší pro jednotlivé typy hovorů.

Druhým typem účtování hovorů je zpoplatňování na základě impulzů, což funguje i v ČR. Po zaplacení fixní ceny za impulz je spotřebiteli umožněno spojení na určitou dobu, která se liší podle typu hovoru.

Ceny za služby poskytované z telefonních automatů nejsou v ČR od roku 2006 regulované. Od konce roku 2008 poplatky stagnují. Ztrátovou službu postupně nahrazuje volání z mobilů a jiné formy komunikace.

 

Právě se děje

Další zprávy