ČSOB vydělala za tři čtvrtletí přes deset miliard

Karel Toman
10. 11. 2010 14:18
Udržitelný zisk skupiny ČSOB vzrostl meziročně o 16 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vykázaný čistý zisk skupiny ČSOB za první tři čtvrtletí letošního roku  dosáhl 10,249 miliardy korun.

Očištěn o mimořádné vlivy dosáhl tzv. udržitelný čistý zisk celkem 9,814 miliardy, což představuje 16 procentní meziroční růst o 1,4 miliardy.

Uvedla to dnes banka ve zprávě ke svým hospodářským výsledkům za prvních devět měsíců letošního roku.

Potvrdila tím očekávání trhu.

Češi víc vkládali než si půjčovali

"Podle vývoje v minulých kvartálech a dle údajů z dnes ráno prezentovaných výsledků KBC lze usuzovat, že ČSOB by za třetí kvartál měla dosáhnout zisku mírně přes tři miliardy korun a za celých devět měsíců roku tak překonat hranici deseti miliard," řekl dnes pro Aktuálně.cz analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Růstu zisku podle banky podílel táhl hlavně příznivý vývoj nákladů na riziko, které se meziročně snížily o 1,2 miliardy korun, kleslo totiž především úvěrové riziko., Kvůli rostoucím příjmům z úroků vzrostl o  0,2 miliardy i udržitelný provozní zisk.

Za první tři čtvrtletí vzrostly meziročně vklady banky o tři procenta a činily za prvních devět měsíců letošního roku 577,8 miliard korun. Úvěrů naopak skupina za stejné období poskytla o tři procenta méně, to je za letošní první tři kvartály celkem 404,2 miliardy korun.

Kapitálové zdraví ČSOB se zlepšilo

Spotřebitelské půjčky rostly o jedno procento, úvěry na bydlení meziročně dokonce o devět procent. Naproti tomu půjčky malým a středním podnikům klesly o sedm procent.

Kapitálová přiměřenost skupiny ke konci září se oproti konci roku 2009 zlepšila ze 14,98 procenta na 17,82 procenta.

ČSOB je poslední a co do objemu aktiv i největší z velké trojice českých finančních ústavů, který zveřejnil výsledky za třetí čtvrtletí.

Komerční bance vlastněné francouzskou Société Générale vzrostl zisk za první tři čtvrtletí letošního roku o 18 procent na 9,963 miliardy korun.

Česká spořitelna, které je součástí rakouské Erste Group, za stejné období roku meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 11,5 procenta na 8,54 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy