ČSOB půjde na burzu nejdřív na jaře, KBC se příliš daří

Karel Toman
10. 11. 2010 11:01
Loni matka ČSOB tratila za tři čtvrtletí tři miliardy eur, letos má miliardu zisk
Foto: Reuters

Brusel - Belgická finanční skupiny KBC, které patří největší tuzemské banka co do objemu aktiv, ČSOB, zvýšila ve třetím čtvrtletí svůj zisk na 545 milionů eur.

Za první tři čtvrtletí letošního roku tak KBC vydělala 1136 milionů eur oproti ztrátě 2770 milionů eur za stejné období loňského roku, oznámila to dnes ve zprávě k výsledkům za třetí čtvrtletí.

To dává naději na dobré výsledky samotné ČSOB, jejichž zveřejnění se čeká dnes odpoledne a která v prvním pololetí zvýšila svůj udržitelný zisk o 24 procent.

Odhad: ČSOB vydělá za Q3 přes tři miliardy

"Podle vývoje v minulých kvartálech a dle údajů z dnes ráno prezentovaných výsledků KBC lze usuzovat, že ČSOB by za třetí kvartál měla dosáhnout zisku mírně přes tři miliardy korun a za celých devět měsíců roku tak překonat hranici deseti miliard," myslí si analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

KBC tím ale zároveň prodlužuje hádanku, kdy a zda vůbec prodá část akcií své české dcery na pražské burze, jak slíbila počátkem letošního roku.

Čím lépe se jí totiž daří, tím míň potřebuje prodat avizovaných až 40 % akcií ČSOB Místní akciový trh přitom na toto IPO (Initial Public Offering - uvedení na burzu) ohlášené na letošní rok čeká jako na smilování.

Podle Hatlapatky je tak stále ve hře i možnost, že ČSOB na burzu vůbec nepůjde "Hospodaření KBC se v poslední době zlepšilo a celá skupina je kapitálově silnější," vysvětluje analytik.

Proč vlastně KBC prodej akcií ČSOB ohlásila? Za finanční krize se totiž KBC ocitla v potížích a byla nakonec zachráněna belgickou vládou Do roku 2013 jí musí vrátit sedm miliard eur.

Letos v březnu proto KBC oznámila, že do konce roku 2010 prodá menšinový podíl ČSOB, která se tak stane druhou největší firmou na pražské burze. Od té doby se ale nedělo nic, jen v srpnu upřesnila, že prodá nanejvýš 40 procent akcií, od čehož si slibovala zisk až 3,1 miliardy eur (i když místní analytici byli s odhadem 2,5 miliardy opatrnější).

ČSOB vede arbitráž se státem

Odklady mohou mít několik příčin Jak bylo řečeno, skupině KBC se lepší kondice a může čekat, zda se jí nepodaří peníze získat jinde, aniž by se musela zbavovat podílu ve výnosné ČSOB.

Belgická matka ale také může čekat, až opadne momentální nervozita na finančních trzích, kde navíc spoustu peněz odsávají vládní dluhopisy.

Týdeník Euro připomněl, že ČSOB a ministerstva financí vedou arbitráž, na jejímž konci by ČSOB mohla zaplatit až 34 miliard korun, což představuje její zisk za poslední tři roky. KBC může čekat, jak spor dopadne.

Ani dnešní zveřejnění výsledků KBC přitom do věci jasno nevneslo.

"Přípravy na emisi menšinového podílu v naší české bankovní pobočce jdou podle plánu a jsme připraveni spustit IPO, až přijdou optimální podmínky pro úspěšnou transakci ," uvedl dnes ve zprávě ke čtvrtletním výsledkům, výkonný ředitel KBC Jan Vanhevel.

"Do konce roku už se to zřejmě nestihne," myslí si však Marek Hatlapatka z Cyrrusu. Pokud tedy ČSOB na burzu půjde, pak ne dřív než příští rok na jaře, dodává.

"První termín úpisu lze nyní posunout až na druhý kvartál 2011. Důvodem je to, že v prospektu k emisi by měly ideálně být celoroční hospodářské výsledky, které budou zveřejněny až v únoru. Pokud tedy IPO přijde, zřejmě to nebude dříve než v dubnu příštího roku," tvrdí analytik.

K emisi akcií připadají v úvahu kromě pražské také burzy v Londýně a Paříži, mezi uvažovanými zájemci jsou Deutsche Banka BNP Paribas.

 

Právě se děje

Další zprávy