Dalších pět let bude slušných, čekají šéfové pojišťoven

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 11. 2010 17:18
Průzkum mezi šéfy pojišťoven zjistil opatrný optimismus do budoucna.
To, jak časté budou přírodní katastrofy, ovlivní i vývoj v pojišťovnictví.
To, jak časté budou přírodní katastrofy, ovlivní i vývoj v pojišťovnictví. | Foto: Jan Langer

Praha - Příštích pět let bude dobrých, pokud se na Česko nesesype příliš mnoho přírodních katastrof či snad pojišťovnictví nepostihne přehnaná regulace, shodují se šéfové pojišťoven, zprostředkovatelských firem a profesních organizací.

Podrobný průzkum mezi nimi uskutečnila společnost KPMG Česká republika. Zjistila mimo jiné, že až dvě třetiny šéfů firem působících na pojistném trhu, považují české prostředí za srovnatelně rozvinutý jako ve vyspělých evropských státech.

A téměř jako jeden muž očekávají, že pojišťovnictví v nadcházejících pěti letech poroste. Optimistická očekávání se týkají zejména oblasti životního pojištění, kde více než třetina dotázaných očekává vyšší než pětiprocentní růst. U neživotního pojištění nebude růst tak výrazný, drtivá většina dotázaných očekává jeho růst do pěti procent.

Pojišťovnictví čekají jen občasné přeháňky  

"V meteorologické terminologii se dá předpověď shrnout jako převážně jasno s občasnými silnými přeháňkami," komentuje výsledky průzkumu Roger Gascoigne, partner odpovědný za oblast pojišťovnictví ve společnosti KPMG Česká republika a v rámci regionu KPMG střední a východní Evropa.

Co by mohlo růst sektoru přidusit je zejména zvýšený tlak cenové konkurence, přehnaná regulace či zvýšený výskyt přírodních katastrof.

Velkou roli na optimistických vyhlídkách hrají i plánované vládní reformy, zejména co se týká penzijního a zdravotního pojištění. Podle expertů ovlivní reformy zejména škálu nabízených produktů a mohou velmi rychle změnit rozložení sil na trhu.

"Období do roku 2015 bude obdobím rozsáhlých změn v pojišťovací regulaci. Zároveň pojišťovny zásadním způsobem budou měnit své produkty, distribuční modely a přístup k zákazníkům. Náladu panující v sektoru lze označit za zdrženlivě optimistickou," dodal Roger Gascoigne.

 

Právě se děje

Další zprávy