ČEZ má za tři čtvrtiny roku nižší zisk o 15 procent

Radek Pecák Radek Pecák
9. 11. 2010 8:30
Výroba elektřiny v Česku naopak vzrostla skoro o pět procent
Martin Roman ohlásil, že ČEZ přichází s Novou vizí
Martin Roman ohlásil, že ČEZ přichází s Novou vizí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O sedm miliard korun nižší zisk než ve stejném období loňska má energetický gigant ČEZ. Přesto přesáhl 40 miliard korun a je tedy vyšší než očekávali analytici.

ČEZ o tom informoval v tiskové zprávě.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 67,2 mld. Kč,  meziročně tedy poklesl o 5,4 %. I v tomto případě skutečné výsledky překonávají očekávání analytiků. 

Ceny elektřiny poklesly

„Hlavním důvodem meziročního snížení zisku je pokles cen elektřiny. Pozitivně v meziročním srovnání naopak působí expanze Skupiny ČEZ v teplárenství a úspěšný vstup na albánský energetický trh," uvedl v komentáři k výsledkům hospodaření Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Nižší zisky měl ČEZ přesto, že výroba elektřiny v jeho tuzemských elektrárnách ve zmiňovaném období vzrostla. Celkově výroba elektřiny ČEZ zaznamenala v uvedeném období roku  2010 meziroční nárůst o  2,1 TWh (o 4,8 %). "Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily v roce  2010 od ledna do září o 0,7 TWh (o 3,5 %) více než ve stejném období vloni. Výroba v uhelných elektrárnách byla meziročně vzrostla o 1,3 TWh vyšší a dosáhla úrovně 24 TWh. Výroba z obnovitelných zdrojů se meziročně zvýšila o 6,9 %, zejména vlivem příznivých průtoků na vodních elektrárnách," uvádí se v tiskové zprávě.

V Česku poptávka po elektřině stoupá

Také poptávka po elektřině v České republice podle předběžných údajů meziročně vzrostla o  4,4 %, po přepočtu na teplotní normál o 3,3 % . Spotřeba velkoodběratelů vzrostla o  6,5 %, spotřeba podnikatelského maloodběru o  0,2 % a spotřeba domácností byla vyšší o  1,6 %.

ČEZ přesto hodlá šetřit. "Po programu EFEKTIVITA nyní přicházíme s ještě ambicióznějším programem NOVÁ VIZE." uvedl Martin Roman.  Proto podle něho ČEZ nyní reukuje investiční program  a také optimalizuje vnitřní fungování a nákladovou strukturu. 

 

Právě se děje

Další zprávy