Banky půjčily na sluneční elektrárny desítky miliard

Ekonomika Ekonomika
5. 11. 2010 10:01
Úvery na fotovoltaiku počítaly s velkou podporou elektráren, teď nebudou mít majitelé na splácení.
Novela má omezit růst obřích elektráren.
Novela má omezit růst obřích elektráren. | Foto: Energie 3000 s r.o.

Praha - Nejen majitelů solárních elektráren, ale i bank se dotkne vládní novela, která má omezit státní podporu solárních elektráren. To má zabránit strmému nárůstu cen elektřiny, jejíž součástí je i poplatek za podporu obnovitelných zdrojů.

Drtivá většina fotovoltaických elektráren totiž vznikla díky bankovnímu úvěru. Banky tak ke konci září napumpovaly do projektů spojených fotovoltaikou 57 miliard korun. Informoval o tom deník E15.

Ten zjistil ze zdrojů z trhu, že desítky miliard půjčily na solární elektrárny především Česká spořitelna a Komerční banka. Ani jedna z nich však nechtěla objem těchto úvěrů komentovat.

Podle expertů se jim však změny v legislativě postarají o pořádnou bolest hlavy. "Banky budou muset úvěry, které poskytly na fotovoltaiku, začít okamžitě restrukturalizovat, aby investorům snížily splátky a prodloužily splatnost. Na restrukturalizovaný dluh však banky musejí vytvářet povinné rezervy jako pojistku proti ztrátám z nesplacení. Ty jim potom snižují profit," řekl deníku jeden z pražských bankéřů.

Banky asi budou po klientech žádat dodatečné zajištění úvěrů 

Banky nepopírají, že jim novela zákona život zkomplikuje. "Šestadvacetiprocentní zdanění ve spojení s dalšími legislativními změnami významně ovlivní cash flow projektů," uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Mohou po svých klientech žádat dodatečné zajištění úvěrů. Výše a podmínky úvěrů totiž byly sjednány na vyšší předpokládané výnosy, což může řadě dlužníků zkomplikovat splácení.

Dopad novely na banky se probíral i v České bankovní asociaci. "Diskutovali jsme o tom z pohledu velmi intenzivního nesouhlasu nad retroaktivitou opatření, které se týkají jak solárních elektráren, tak stavebního spoření," uvedl tajemník asociace Jan Matoušek.

 

Právě se děje

Další zprávy