Pět chyb, které děláte před dětmi, když jde o peníze

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
6. 11. 2010 9:12
Děti okoukají všechno. I jak špatně zacházíte s penězi
Foto: Jan Langer

Praha - Od rodičů se děti naučí prakticky všechno - bohužel i chyby. Všímají si dokonce, jak dokážete vyjít s penězi, i když jen podvědomě, shodují se psychologové.

Jaké děláte nejčastější chyby? Tady je pět z nich:

1. Hádky o penězích před dětmi

Psychologové si myslí, že hádky o penězích mohou ovlivnit postoj dětí k hodnotám, jako je rodina, svatba, a samozřejmě peníze. A překroucené, případně asociální postoje k většinově chápaným hodnotám mohou vést v dospělosti k řadě problémů.

2. Život na dluh

Banky nepůjčují, řekne ekonom. Půjčíme vám na cokoli, řekne hlupák v reklamě. A ještě větší hlupák zavolá ZDARMA na tučně zobrazené číslo a sjedná si půjčku - bez ručitele, na dva doklady, stačí vrátit do měsíce nebo dvou. STOP, tudy cesta nevede.

Výjimkou jsou například investice do budoucna, kdy si člověk půjčí na vzdělání, na stavbu domu, možná na rozjezd firmy. Ale vždy je potřeba být velice opatrní.

3. Přehlížení ceny při nákupech s dětmi

Nakupování v supermarketech a obchodních centrech může být pro děti velice poučné. Je dobré je naučit srovnávat ceny a kvalitu jednotlivých výrobků napříč obchody.

4. Kompenzování nedostatku času penězi

Když rodičům nezbývá kvůli práci a dalším věcem dost času na děti, často jdou jednoduchou cestou a kupují jim spoustu dárků.

Je to slepá ulička. Děti mnohem více ocení čas, který jim rodiče aktivně věnují. Pro výchovu a rozvoj dětí je společně aktivně strávený čas lepší než ten nejdražší dárek.

5. Dávání peněz bez podmínek

Přísun peněz, které si nemusejí nijak "zasloužit", děti jen zřídka naučí správnému přístupu k penězům. Rodiče by za děti například neměli "lepit" jejich drobné dluhy, spíše je poslat na brigádu nebo jim nechat vydělat třeba nějakou mimořádnou domácí prací.

Splácení dluhů za děti se pak podle výzkumů často táhne až do dospělosti.

Více čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy