Koruna sílí a bude i nadále. Týká se to eura i dolaru

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
5. 11. 2010 9:25
Opatření americké centrální banky se okamžitě projevilo na oslabení dolaru
Foto: Evropská komise

Praha - Koruna se dostala na dvouleté maximum vůči euru. Ve čtvrtek se obchodovala i v kurzu  24,38 Kč/EUR. Současně výrazně posilovala i k americkému dolaru a je již jen lehce nad hranicí 17 Kč. I to je rekord, i když tentokrát jen roční.

S posilováním koruny budeme podle analytiků moci počítat i nadále. Týká se to jak eura, ale ještě více dolaru. Ten nyní oslabil v důsledku počínání americké centrální banky (FED), která rozhodla o injekci 600 miliard dolalrů do americké ekonomiky. Chce tím posílit ekonomický růst a snížit vysokou nezaměstnanost.

Přirozenou reakcí je samozřejmě oslabení dolaru. Důsledkem bude nespokojenost exportérů. První hlasy se již ozývají například z Čína a Brazílie. Bojí se posilování národních měn a tím i snížení jejich konkurenceschopnosti.

Exportéři do zámoří mohou mít problém

Samozřejmě, že slábnoucí dolar bude mít vliv  i na domácí ekonomiku. Podle všeho půjde navíc o dlouhodobý trend, protože podle ekonomů bude koruna vůči dolaru posilovat i v příštích měsících. Doplatí na to například výrobci oceli či automobilových dílů, kteří je vyvážejí i do zámoří.

Protože evropská centrální banka má vyšší sazby než americká mělo by euro vůči dolaru v příštích měsících sílit. "Jelikož ČNB tvrdí, že koruna by měla nadále posilovat vůči euru, vychází nám, že koruna bude tím pádem vůči dolaru stále silnější," vysvětlil pro Hospodářské noviny analytik Patria Finance David Marek.

V roce 2012 euro průměrně pod 24 Kč

Úvahy ekonomů potvrzuje i nová prognóza České národní banky. Ta počítá pro tento rok s posílením průměrného kurzu koruny. Ještě v srpnu se v prognóze ČNB uváděl letošní průměrný kurz kolem 25,40 Kč/EUR,  nyní už to je 25,20 Kč za euro.

Pro příští rok ČNB podle guvernéra Miroslava Singera počítá s dalším výrazným posílením skoro o korunu na kurz vůči euro 24,30 a v roce 2012 předpokládá průměrný kurz koruny již pod hranicí 24 Kč. Zhruba 23,80 Kč/EUR.

 

Právě se děje

Další zprávy