Jednomu z věřitelů došla trpělivost,ECM je v insolvenci

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 11. 2010 16:40
Držitelé dluhopisů v cizích měnách se sešli už dnes, držitelé těch korunových budou jednat v sobotu. Burzovní společnost pro kapitálový trh ale podala insolvenční návrh.
ECM staví mimo jiné kanceláře na Pankráci.
ECM staví mimo jiné kanceláře na Pankráci. | Foto: ECM

Praha - Insolvenční řízení kvůli dlužným 234 tisícům korun vyhlásil městský soud v Praze s developerskou společností ECM Real Estate Investments. Návrh podala Burzovní společnost pro kapitálový trh a tuto částku jí podle insolvenčního návrhu dluží ECM REI na nezaplacených úrocích z dluhopisů.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na insolvenční rejstřík. Paradoxně právě dnes se v Londýně sešla valná hromada držitelů dluhopisů developerské společnosti v cizích měnách. Podpořila návrh, který má být východiskem pro konečnou verzi restrukturalizačního plánu firmy, uvedl server Patria.cz.

Držitelé těchto obligací tak prý nepožadují předčasné splacení dluhopisů, ke schválení konečného plánu restrukturalizace ale chtějí se společností ještě dále jednat. Držitelé korunových dluhopisů se mají sejít v Praze už v sobotu.

Developer v říjnu rozhodl o odložení splátek úroku z korunových i zahraničních dluhopisů. Krok odůvodnil pokračujícím jednáním o restrukturalizačním plánu firmy. Burzovní společnost pro kapitálový trh v insolvenčním návrhu tvrdí, že ECM REI je tedy s úhradou úroků z dluhopisů v prodlení.

Na konci října proto insolvenční navrhovatel požádal ECM REI o předčasné splacení jmenovité hodnoty dluhopisů a úroku získaného od začátku října. Podle insolvenčního návrhu vlastní Burzovní společnost pro kapitálový trh korunové dluhopisy ECM REI v hodnotě deset milionů korun.

V polovině letošního roku měla ECM REI bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur, tedy asi za 2,6 miliardy korun. Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun). V cizích měnách měla ECM REI dluhopisy za 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun).

Za první pololetí 2010 ECM REI prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi miliarda korun). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur. Výsledky za letošní třetí čtvrtletí má firma oznámit 16. listopadu. 

 

Právě se děje

Další zprávy