Ekonomika letos poroste rychleji než se čekalo,říká ČNB

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 11. 2010 15:02
Letos poroste ekonomika o 2,3%, příští rok ale zpomalí na 1,2 %.
Guvernér ČNB považuje vývoj ve tvaru W za stále pravděpodobnější.
Guvernér ČNB považuje vývoj ve tvaru W za stále pravděpodobnější. | Foto: Jan Langer

Praha - Letošek bude pro českou ekonomiku lepší, ale příští rok zase o něco horší, než předpokládala minulá prognóza, konstatoval guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Na tiskové konferenci informoval, že centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 2,3 procenta z předchozích 1,6 procenta. Na příští rok však počítá pouze s růstem o 1,2 procenta, minulá prognóza přitom počítala s 1,8 procenta.

Nad hranici dvou procent by se ale výkon ekonomiky měl vrátit hned v roce 2012, kdy by podle prognózy ČNB měl růst o 2,5 procenta. V loňském roce ekonomika klesla o 4,1 procenta.

"Ekonomika se sice vymanila z recese, hospodářský růst ale v příštím roce zejména vlivem rozpočtových škrtů zpomalí a k obnovení robustnějšího oživení dojde v roce 2012," konstatoval guvernér. Upozornil, že pravděpodobnost příchodu druhého dna, tedy vývoj ve směru "W" je stále pravděpodobnější.

Až do poloviny příštího roku očekává guvernér stabilní tržní úrokové sazby poblíž jejich současné úrovně. Pak začnou zvolna růst.

"Zvyšování sazeb se nám posouvá ve srovnání s předchozí prognózou v čase dozadu, tedy až někam na konec druhé půlky příštího roku," dodal Singer.

Celková inflace se po další dva roky bude pohybovat stejně jako v současnosti okolo dvou procent.


 

Právě se děje

Další zprávy