Pošta chce od jara rozvážet balíky 350 novými dodávkami

Karel Toman
3. 11. 2010 20:53
Státní podnik obmění skoro čtvrtinu svého vozového parku v kategorii dodávek
Je třičtvrtě na osm ráno. Poštovní doručovatelky Alena Klimková (vlevo) a Silvie Durcová jsou připraveny vyrazit na svou každodenní trasu.
Je třičtvrtě na osm ráno. Poštovní doručovatelky Alena Klimková (vlevo) a Silvie Durcová jsou připraveny vyrazit na svou každodenní trasu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Celkem 350 dodávek chce do jara vybrat Česká pošta ve veřejné zakázce za 175 milionů, kterou vypsala v 14. září. Podle ní se chyby předchozí soutěže, kterou zastavil antimonopolní úřad, opakovat nebudou.

"Jde o operativní leasing 350 kusů užitkových vozidel kategorie N1 o velikostech 8,5m3 a 10m3," upřesnil mluvčí České pošty Ivo Mravinac. To je celkem 22,8% z celkového počtu 1533 dodávek ve vozovém  parku České pošty. Osobní auta zatím podnik kupovat nehodlá.

O chystaném nákupu aut informoval bez upřesnění jejich počtu a specifikace deník E15. Vozy, které vyhovují kritériím soutěže, si můžete prohlédnout níž v naší fotogalerii.

Pošta chce mít auta v provozu v prvním kvartále

"Předpokládané ukončení této veřejné zakázky - tedy vyhlášení vítěze - a zahájení plnění je v prvním čtvrtletí 2011," dodal.

Nákup dodávkových aut v předpokládané hodnotě 300 milionů korun přitom vloni v dubnu zrušil antimonopolní úřad (ÚOHS).

Správní řízení s Českou poštou zahájil úřad na základě podnětu jednoho z vyřazených uchazečů - firmy Fiat. Podle dřívějších informací Hospodářských novin Česká pošta Fiat ze soutěže vyřadila kvůli právní kličce; vítězem tendru se stala firma podnikatele Antonína Charouze s dodávkami značky Ford.

Pošta tehdy podle ÚOHS pochybila, když v zadávacích podmínkách stanovila, že se mohou v budoucnu měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů. Fakticky si tak prý vyhradila právo odebírat i vozidla jiných parametrů, než která byla vymezena v zadávací dokumentaci.

"Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," sdělil tehdy předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Pošta teď podle Mravinace přijala opatření, aby chyby v tendru vyloučila.

Chyby předchozího tendru chce Pošta vyloučit

"Na přípravě předchozí veřejné zakázky se podílela externí poradenská firma, se kterou Česká pošta již nespolupracuje," vysvětlil.

Nová veřejná zakázka byla podle něj vyhlášena formou tzv. jednacího řízení s uveřejněním, která umožňuje ujasnění předmětu zakázky mezi zadavatelem a přihlášenými uchazeči předtím, než podají své nabídky.

"Tento postup do značné míry eliminuje nejasnosti v zadání zakázky, ze kterých plyne riziko napadení zadavatele kvůli nejednoznačnosti zadávací dokumentace, jak tomu bylo v případě předchozí zakázky," uzavřel Mravinac.

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc z ČSSD však Poště a zodpovědnému mininistru vnitra Radku Johnovi vytýká nákup nových uniforem pro zaměstnance České pošty za více jak čtvrt miliardy korun a nákup designového nábytku za 150 milionů korun, na který nedávno upozornila média.

 

Právě se děje

Další zprávy