Komerční banka zvýšila zisk o 18% díky úvěrům pro firmy

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 11. 2010 8:50
Ekonomické oživení zvýšilo poptávku firem a podnikatelů po úvěrech.
Skupina zvýšila zisk ve srovnání s loňskem o víc než 18 procent.
Skupina zvýšila zisk ve srovnání s loňskem o víc než 18 procent. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - O víc než 6 procent za čtvrtletí a ve srovnání s loňským rokem dokonce o 18 procent stoupl čistý zisk Komerční banky. Skupina informovala, že za prvních devět měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 9 963 milionů korun.

Banka zaznamenala ve srovnání s loňským rokem nárůst objemu úvěrů klientům o 1,7 procenta na 389 miliard korun, objem vkladů stoupl o 2 procenta na 535,3 miliardy korun.

Rostl také objem hypoték, a to o 8,4 procenta na 106,4 miliardy korun, stavební spořitelna Modrá pyramida, která je součástí skupiny poskytla o 10,8 procenta vyšší objem úvěrů, tedy 48,7 miliardy korun.

"Výsledky třetího čtvrtletí potvrzují lehké oživení poptávky po úvěrových produktech, zejména u podnikových klientů. Komerční banka udržela svou silnou kapitálovou pozici navzdory poklesu české ekonomiky. Možné ochlazení růstu očekávané v dalším období však současně stále vyžaduje obezřetnost v oblasti řízení rizik," komentoval výsledky předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet.

Za prvních devět měsíců se snížily čisté provozní výnosy o 0,6 procenta, posílily ale všechny hlavní kategorie výnosů kromě zisku z finančních operací, který se meziročně snížil o 16 procent.

"Oživující ekonomická aktivita podpořila čistý příjem z poplatků a provizí, který stoupl o 2,4 procenta na 5 943 milionů Kč. Hlavním příspěvkem k růstu bylo zvýšení příjmů z úvěrových poplatků v podnikovém segmentu, větší poptávka po bankovních garancích a také poplatky ze syndikovaných úvěrů. Pozitivně se projevilo také větší využívání platebních karet a rostoucí prodeje životního pojištění Komerční pojišťovny," uvedla banka ve zprávě.

Matka KB rostla dvojnásobně

Svůj zisk ve třetím čtvrtletí zvýšila i francouzská Société Générale, která Komerční banku vlastní. Čistý zisk přibližně zdvojnásobila na 896 milionů eur, tedy asi 22 miliard korun, čímž překonala odhady analytiků.

K růstu přispěla především divize drobného bankovnictví. Přínosem byl pro banku celkový pokles rizika, což jí umožnilo snížit odvody na ztrátové úvěry a částečně i vyvážit negativní dopady v investičním a podnikovém bankovnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy