Nástupce Škodaexportu na prodej. Má cenu 360 milionů

Radek Pecák Radek Pecák
1. 11. 2010 10:46
Kupec získá i tři budovy u Václavského náměstí v Praze

Praha - Skoro 360 milionů korun je podle znalců hodnota společnosti PA Export, nástupce známého Škodaexportu. Společnost bude prodána ve výběrovém řížení, které organizuje společnost Naxos.

PA Export získá ten, kdo za něj nabídne nejvíce.

Firma, která ještě před několika lety patřila k největším vývozcům investičních celků v ČR, je nyní v insolvenčním řízení. Do problémů se PA export dostal  hlavně kvůli zakázkám na stavbu dvou elektráren v Pákistánu.

"Předmětem prodeje jsou kromě dalších aktiv PA EXPORT tři atraktivní budovy v Opletalově ulici v centru Prahy o celkové užitné ploše 7 tisíc m2 včetně pozemků o výměře 2 400 m2 a také pohledávky v nominální výši přes 2 miliardy korun. Prodej bude realizován takzvanou jedinou smlouvou dle insolvenčního zákona s tou výhodou pro nabyvatele, že převezme „čistý" podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, včetně dokončovaných zahraničních projektů v oboru energetiky, zejména v Turecku a v Bangladéši, a se třemi desítkami kvalifikovaných zaměstnanců," uvedl v tiskové zprávě člen představenstva společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Pohledávky jsou ve výši tří miliard

Hodnota pohledávek vůči PA Exportu, které byly přihlášeny v rámci insolvenčního řízení, činí zhruba tři miliardy korun. Mezi největší věřitele PA Exportu patří Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP, která převzala pohledávky České exportní banky, a několik komerčních bank. 

Škodaexport předloni od státu koupila za 210 milionů korun společnost ČKD Group a přejmenovala ji na PA Export. Pak ale chtěl akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. ČKD. Ministerstvo financí ovšem požadavek na vrácení odmítlo a na platnosti smlouvy i nadále trvá.

 

Právě se děje

Další zprávy