Češi se zadlužují stále víc, firmy jsou opatrnější

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 10. 2010 11:07
Dluhy českých domácností rostou, firmy dlužily v září méně než před rokem.
Lidé v Česku zvýšili své dluhy a ukládají méně na spořící účty. Ilustračnjí foto.
Lidé v Česku zvýšili své dluhy a ukládají méně na spořící účty. Ilustračnjí foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více půjček a méně vkladů na úspory. České domácnosti se zřejmě snaží vybalancovat svoji finanční situaci, jak se dá.

Jejich zadlužení u bank a finančních institucí v průběhu září stouplo o téměř šest miliard korun na 1,028 bilionu. Za poslední rok se zadlužili lidé v Česku o více než 69,48 miliardy korun, jak informovala Česká národní banka.

Zároveň klesaly vklady domácností s výpovědní lhůtou, tedy například termínované vklady, které se meziročně snířily o 88,83 miliardy na 358,624 miliardy korun.

Zadluženost podniků ale v září naopak meziročně klesala. Snížila se o 48,206 miliardy korun na 905,514 miliardy. Od srpna klesly úvěry firem o 1,43 miliardy.

"Opatrnost na straně bank i klientů zatím stále omezuje výraznější expanzi poskytování nových úvěrů. To spolu s nízkými sazbami nedává bankám příliš prostoru ani k růstu úrokových výnosů. Zatímco u domácností se byť minimální tempo růstu zadlužení udrželo po celou dobu krize, v případě podniků si ještě počkáme, než výše jejich dluhu dosáhne zpět předkrizových hodnot," komentoval vývoj Milan Severin, bankovní expert ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Banky podle něj hledají prostor ke zvyšování příjmů, a to včetně výraznější aktivity v nabízení produktů svých dceřiných či sesterských společností. To jim umožňuje udržovat slušné příjmy z poplatků a provizí.

"S postupným hospodářským oživením by mělo postupně docházet ke snižování podílu nesplácených úvěrů. I když se mohou ještě ve větší míře objevovat insolventní klienti, jsou české banky v bezpochyby lepší situaci finanční ústavy v některých jiných východoevropských zemích," dodal Severin.

 

Právě se děje

Další zprávy