Matce Erste roste zisk, České spořitelně klesl o 11,5%

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 10. 2010 9:18
Rakouské Erste Group stoupl čistý zisk o 2,3 procenta, České spořitelně se o 11,5 procenta snížil.
Členem rakouské skupiny Erste je i Česká spořitelna.
Členem rakouské skupiny Erste je i Česká spořitelna. | Foto: Českaá spořitelna

Vídeň/Praha - O více než dvě procenta zvýšila svůj čistý zisk za tři čtvrtletí letošního roku rakouská skupina Erste Group, jejíž součástí je i Česká spořitelna.

Skupina vydělala 736,8 milionu eur, což představuje zvýšení o 2,3 procenta. Provozní zisk se zvýšil na 3 028,4 milionu eur, tedy o 9,1 procenta ve srovnání s loňskými výsledky za tři čtvrtletí.

"Výše provozního zisku je důsledkem rekordních provozních výnosů ve výši 5 900,1 milionu eur o 4,3 % a poklesu provozních nákladů na 2 871,7 milionu eur o 0,3 %," uvedla skupina ve zprávě.

Krom toho přispěla k lepším výsledkům i postupné zlepšování ekonomické situace ve střední a východní Evropě.

Poměr nákladů k výnosům se zvýšil na 48,7 procenta po výsledku 50,9 procenta před rokem. Čistý úrokový výnos stoupl o 6,1 procenta na 4 075,5 milionu eur, silně se zvýšily i čisté příjmy z poplatků a provizí, které stouply téměř o 10 procent.

Česká spořitelna, která pod Erste Group patří, vykázala za stejné období  pokles čistého zisku o více než 11 procent na 8,54 miliardy korun. V meziročním srovnání také snížila svůj provozní zisk o 1,8 procenta.

Generální ředitel spořitelny ale upozornil, že výhled je optimistický. Provozní zisk za samotné třetí čtvrtletí se meziročně zvýšil a Česká spořitelna zaznamenala také pokles rizikových nákladů.

"Vrchol jejich růstu máme za sebou. Co je nejdůležitější a co nás těší nejvíce je fakt, že dál roste důvěra našich klientů, což se projevuje na dalším přílivu jejich vkladů," uvedl Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny.

 

Právě se děje

Další zprávy